Uskoro kontejneri za odlaganje životinjskog otpada

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U cilju sprečavanja širenja Afričke kuge svinja koja se pojavila u zemljama iz okruženja, lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica u saradnji sa nadležnim institucijama preduzeće sve neophodne mere kako bi sprečila pojavu ove bolesti na svojoj teritoriji.

Jedna od mera jeste rešavanje problema nesavesenog odlaganja životinjskog otpada.

Ova vrsta otpada trenutno može da se odlaže na tri takozvana stočna groblja ili stočne jame i to u Čalmi, Martincima i Kuzminu.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader na danas održanoj konferenciji za medije najavio je da će u narednih nekoliko meseci ovaj veliki problem dobiti trajnije rešenje. Prema njegovim rečima između Laćarka i Martinaca biće postavljeni prvi kontejneri za odlaganje animalnog otpada, a do tada nadležne komunalne i inspekcijske službe vršiće pojačanu kontrolu kritičnih tačaka.

Kako je najavio graonačelnik nakon postavljanja kontejnera za odlaganje animalnog otpada Grad će ugovoriti sa nekom od kafilerija i njegovo samo odvoženje. Do tada on je apelovao na poljoprivrednike da koriste stočne jame.

„Kontejneri moraju biti van naseljenih mesta, moraju buti snabdeveni strujom, da do njih bude lak pristup i to magistralnim putem, nikako kroz grad, tako da nam je potrebno nekoliko meseci da sve te neke preduslove ispunimo“, rekao je Sanader i dodao da je zamisao da specijalizovano vozilo po pozivu dolazi do poljoprivrednika po životinjski otpad i da će ta usluga, bar na početku biti potpuno besplatna.

On procenjuje da bi godišnje za prikupljanje životinjskog otpada trebalo obezbediti između 30 i 40 miliona dinara.

Gradonačelnik je najavio i da će lovačka udruženja vršiti odstrel divljih svinja koje su takođe prenosici zaraznih bolesti, pa i svinjske Afričke kuge.

„Komunalna policija vrši intenzivniju kontrolu onih lokacija na kojima je primećeno odlaganje animalnog otpada u nekom prethodnom periodu. Vrlo je važno da poljoprivrednici shvate našu poruku, a to je da animalni otpad mora biti oložen za na to previđeno mesto“, rekao je Slobodan Kekić, načelnik Komunalne policije.

On je podsetio da je za fizičko lice koje bude uhvaćeno prilikom odlaganja animalnog otpada na lokaciju koja nije za to predviđena određena novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara, za pravno lice 100.000, a za preduzetnike 75.000 dinara.

Možda Vam se svidi i