Udruženje „Akcijaš“ na proslavi dana oslobođenja grada od fašizma

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Građani Sremske Mitrovice obeležili su 75. godina od oslobođenja grada od okupatora u Drugom svetskom ratu i 101. godinu od formiranja Narodnog veća kada je grad oslobođen od Austrougarske monarhije.

Mnogobrojni organi i organizacije polaganjem venaca i cveća  na spomenicima oslobodiocima grada obeležili su ovu godišnjicu, a među njima bili su i članovi Udruženja Akcijaš iz Sremske Mitrovice.

Poznato je da su odmah nakon završetka Drugog svetskog mnogi omladinci puške sa kojim su ratovali za oslobođenje svoje domovine zamenili ašovima, krampovima, kolicima. Ratom opustošena zemlja morala je što pre da se ponovo izgradi kako bi stanovništvo, a i naredne generacije imale svoju uređenu domovinu. Putevi, naselja, hidrocentrale, obaloutvrde, mostovi, pošumljavanje goleti, pruge itd.

Akcijaši su bili vredni i godinama gradili sa pesmom na usnama i žuljevima na rukama ne žaleći svoj trud i znoj, jer sve ono što su gradili ostajalo je narednim generacijama.

Udruženje akcijaša položilo je vence  palim borcima u Laćarku, a onda su učestvovali na svečanoj akademiji koja je upriličena u Gradskoj kući proteklog petka, 1. novembra. Nakon toga položili su vence oslobodiocima Grada.

Možda Vam se svidi i