U oktobru procvetao bagrem

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U bašti jedne kuće u ulici Stanka Savića u Salašu Noćajskom nedavno je priroda vlasniku Slobodanu Tutiću priredila jedno malo iznenađenje. Procvetala dva bagrema kada im vreme nije, i to ne samo da su procvetala nego i potpuno ozelenela.

Ne seća se Slobodan da se to nekada ranije desilo, a ova ne tako uobičajena pojava oduševila je i komšije, a kako i zašto je do nje došlo objasnio je Mihajlo Stanković, stručni saradnik i istraživač u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“.

„Događalo se to i ranije, nije česta pojava, ali desi se s vremena na vreme iz prostog razloga zato što spoljašnja temperatura diktira da li će doći do opadanja lišća ili će doći do toga da biljka ponovo procveta. Ovo lepo vreme i temperature preko 20 stepeni sigurno su uticale na to da biljka prosto dođe do toga stadiuma da izazove cvetanje, međutim ti cvetovi brzo propadaju, jer u ovom periodu nema dovoljan broj oprašivača koji će da ih opraše, a čak i ako ima pčela i drugih insekata suviše je kratak vremenski period da bi se zametnuo plod i da bi se kompletan ciklus odvijao do kraja, jer već smo ušli u jesen, noći su poprilično hladne i automatski prekidaju taj proces. Jednostavno posle par dana, eventualno posle nedelju dana cvet otpada, nema nikakvu funkciju“, objašnjava Stanković.

Biljka se u tom periodu dodatno istroši i ukoliko dođe do naglog pogoršanja vremenskih uslova, zahlađenja često ista može i da strada.

„Bilo je slučajeva, mi koji smo stalno u prirodi imamo mogućnost da se češće sretnemo sa takvim pojavama, ali da su česti – nisu“, kaže Stanković.

On podseća da bagrem inače cveta u maju mesecu, ali da se dešava da ako je maj hladan taj period cvetanja se produži do juna. Isto tako, ukoliko su vremenski uslovi pogodni bagrem može procvetati i krajem aprila meseca.

Možda Vam se svidi i