Sremska Mitrovica – Sremska Mitrovica jedan je od lidera među gradovima i opštinama u Srbiji kada je reč o brzini izdavanja građevinskih dozvola, ali i po pitanju pojednostavljenog angažovanja sezonskih radnika.

To je pokazala i analiza NALED-a, a prvi čovek tog Grada Vladimir Sanader kaže da je pojednostavljena procedura zapošljavanja sezonskih radnika posebno značajna za mlade ljude koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i one koji se nalaze u kategoriji lica koja primaju socijalnu pomoć.

„Sezonski radnici koji su bili u kategoriji lica koja primaju socijalnu pomoć mogli su bez straha da će izgubiti ta prava da se angažuju na poljima u toku godine i da ostvare sva prava koja su do tada imali. Takođe, i osobe do 18 godina, koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje, ne gube prava kada se angažuju ovim putem“, kaže u izjavi za Tanjug Sanader.

Pojednostavljena procedura zapošljavanja sezonskih radnika, kaže Sanader, posebno je značajna za same poljoprivrednike koji te radnike angažuju.

„Naši poljoprivrednici su dobili mogućnost da na jedan lak i jednostavan način prijave te ljude, da ne moraju, kao do nedavno, da imaju posla sa ogromnom papirologijom, već mogu preko veb portala i mobilne aplikacije da prijavljuju i odjavljuju radnike i na taj način su ostvarili vrlo značajnu uštedu u vremenu, s obzirom na obimnu proizvodnju kojom se bave“, objašnjava gradonačelnik Sremske Mitrovice.

On podseća da je ta lokalna samouprava još u vreme mandata njegovog prethodnika, a aktuelnog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, bila inicijator ovog projekta i „uvođenja sezonskih radnika u legalne tokove“.

„Inicijativa je krenula još u vreme ministra Nedimovića, koji je zajedno sa NALED-om učestvovao u kreiranju zakona, koji ovo uređuje. Mi smo u toku izrade zakona mnogo razgovarali sa poljoprivrednicima koji se bave voćarstvom, povrtarstvom i koji imaju zaista veliku potrebu za sezonskim radnicima u toku godine. Objasnili smo im sve prednosti koje je novi zakon doneo, a njima je bilo jasno koliko je ovo značajno, s obzirom na to da za 300 dinara dnevno mogu da osiguraju radnike, da im plate zdravstveno i penzijsko osiguranje, da ti radnici mogu da budu prijavljeni i da mogu da ostvare sva prava iz socijalnog i penzionog zakonodavstva“, kaže Sanader.

Sremska Mitrovica je, zajedno sa Opštinom Кula, pokazala je analiza NALED-a, lider u sprovođenju reformi u zapošljavanju sezonskih radnika, u čemu, Gradovi i Opštine u Vojvodini, generalno, prednjače u odnosu na celu Srbiju, pa tako na tri zaposlena sezonska radnika u celoj Srbiji, dva dolaze iz Vojvodine. Sremska Mitrovica je i među tri najuspešnija kada je reč o brzini izdavanja građevinskih dozvola. Druga dva Grada su Sombor i Subotica.

Tanjug/RTV

You may also like