Održani „Dani prijateljstva Bugarska – Srbija“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ne tako davno, 23. novembra 2018. godine u Sremskoj Mitrovici je potpisan sporazum između Književne zajednice Sremska Mitrovica iz Sremske Mitrovice, Srbija i Udruženja odbora za bratimljenje – Trojan, Bugarska. Partnerstvo između ova dva udruženja je namenjeno upoznavanju i približavanju stanovnika dva grada u oblasti kulture, obrazovanja, sporta,  turizma i zajedničkim projektima.

U maju mesecu na  Međunarodnoj izložbi umetničkih zanata u Orešaku u Bugarskoj Sremsku Mitrovicu su predstavljale Sanja Milivojević Ribić sa izložbom „Srećnih ogledala“ i Snežana Kovačević sa izložbom šešira. U septembru mesecu delegacija Književne zajednice koju su činili Mirjana Marković, Dejan Umetić, Nebojša Draganović i Jasna Arbanas je boravila na manifestaciji  „Dani šljive“ u Trojanu, gde su ih pored članova „Udruženja odbora za bratimljenje“ i gospođe Vesseline Popove ugostili i gradonačelnik( kmet) gospođa Donka Mihailova i predstavnici grada.

Grad Trojan koji je  srce Balkana  i Sremska Mitrovica koja je  srce Srema imaju mnogo zajedničkog, kako u pogledu istorijskog nasleđa koje se odnosi na rimsku civilizaciju, tako i na negovanje tradicionalnih praznika i očuvanju kulturne i duhovne baštine.

I na radost oba udruženja u okviru Dana prijateljstva –Bugarska-Srbija, koji su organizovani od strane Književne zajednice Sremska Mitrovica i Istorijskog arhiva  „Srem“ uz pokroviteljstvo Galerije „Lazar Vozarević“, Pozorišta „Dobrica Milutinović“, Biblioteke „Gligorije Vozarović“, Kazneno popravnog zavoda Sremska Mitrovica i Doma učenika, Sremska Mitrovica došlo je do posete zamenika gradonačelnika grada Trojan gospođe Rozaline Rusenove, delegacije Udruženja odbora za bratimljenje Trojan na čelu sa gospođom Vesselinom Popovom, umetnika keramike Nikole Ivkova, Radine Plamenove Tarakčijeve i folklorne grupe „Trojana“.

U toku posete gostiju iz Bugarske Sremskoj Mitrovici, prvo veče, 6. decembra u galeriji „Lazar Vozarević“ upriličena je izložba keramike umetnika iz Trojana, Nikole Ivkova i Radine Plamenove Tarakčijeve i Zorana Trbića iz Sremske Mitrovice i izložba „Srećnih ogledala“ Sanje Milivojević Ribić iz Laćarka. Izveden je i program u kojem su Mirjana Marković i Vesselina Popova  govorile o saradnji dva udruženja i o značaju saradnje za oba grada, kao i o planovima dalje saradnje. Gospođa Rosalina Rusenova je istakla zadovoljstvo što saradnja ide u dobrom smeru i otvorila je izložbu. Nedeljko Terzić, književnik iz Sremske Mitrovice  je predao nagrade nagrađenim učesnicima iz Bugarske koji su učestvovali na festivalu „Mašta i snovi“ i govorio je svoje stihove koji su prevedeni na bugarski. Književnica Jasna Arbanas je takođe govorila pesmu posvećenu Lazaru Vozareviću i zajedno sa profesorom književnosti Jasnom Kalauzović je bila i moderator programa. U muzičkom delu programa su učestvovali Stanislava Vortić i Hajrudin Durmanović.

U toku sledećeg dana 7. decembra u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici upriličen je prijem zamenice gradonačelnika grad Trojan,  gospođe Rosaline Rusenove, predsednika Komiteta za bratimljenje Trojan gospođe  Vesseline Popove, istaknutog građanina grada Trojan i nosioca ordena časti koji je dodeljen od strane  vlade  Francuske, članova Komiteta Plamene Dimitrove, Dmitra Kalinskog i novinara grada Trojan Ruslane Popsavove od strane pomoćnika gradonačelnika Sremske Mitrovice- Bogdana Kuzmića i predsednika Književne zajednice Sremska Mitrovica, gospođe Mirjane Marković i članova Književne zajednice Sremska Mitrovica, Jasne Arbanas i Nebojše Draganovića. Gosti iz Trojana su istakli da žele dalje produbljivanje saradnje između dva udruženja kao i saradnju između dva grada, Trojana i Sremske Mitrovice.

Istog dana u večernjim satima u Galeriji „Lazar Vozarović“, koju je pored gostiju iz grada Trojana, predstavnika Ambasade Bugarske iz Beograda gospodina Martina Dimitrova, članova Književne zajednice Sremska Mitrovica i  gostiju iz drugih gradova, posetila i brojna publika, održana je promocija devetog Godišnjaka Književne zajednice Sremska Mitrovica. Predsednik Književne zajednice Sremska Mitrovica, gospođa Mirjana Marković je istakla da je ovogodišnji Godišnjak nastao pod motom „Pisac je neophodan čoveku“, ističući da su u Godišnjaku zastupljeni ne samo pisci članovi Književne zajednice Sremska Mitrovica, već  i pisci iz Bugarske Ivan Kalčev i Elka Njagalova, kao i pisci iz Republike Srpske, Crne Gore Rusije, Nemačke, Austrije, Švajcarske, i Australije.  U programu su učestvovali pisci gosti :Malina Marina Janković (Beč), Vesna Klinger (Beč), Čedomir Mrkajić (Bar), Mirjana Šuljmanac Šećerov (Novi Sad) i Olivera Šutulić (Valjevo) i pisci domaćini:Jasna Arbanas, Jasna Kalauzović, Slađana Milenković, Željka Avrić, Nebojša Draganović, Mila Alimpić, Mikica Ilić i Slavka Đurišić Pajić. U muzičkom delu je nastupio Ansambl srpske horske muzike „Serbica“ pod dirigentskom palicom profesora Vladimira Opačića, izvodeći duhovne bugarske i srpske kompozicije.

Isto veče u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ je održan Koncert folklorne grupe „Trojana“ iz Trojana i folklorne grupe „Branko Radičević“ iz Sremske Mitrovice. Mnogobrojna publika je uživala u spletu bugarsko srpskih igara, kao i u vokalnom izvođenju starih bugarskih narodnih pesama koje je izvela Ani Nenova, članica ansambla Trojana. A, naročito oduševljenje je izazvala izvođenjem pesme „Molitva“ od Marije Šerifović na srpskom jeziku.

Reči povezuju ljude, narode, države i kulture, zar ima lepše nego biti ambasador prijateljstva.

You may also like