Sremska Mitrovica – Na poslednjoj održanoj sednici Skupštine grada, većinom odborničkih glasova usvojena je novi Statut Grada Sremska Mitrovica.

Nešto više o njemu rekao je predsednik Skupštine Tomislav Janković.

„U 2018 godini izmenjen je Zakon o lokalnoj samoupravi i niz podzakonskih akata i zakona koji prate i ova zakon, samim tim i obaveza svih lokalnih samouprava u Srbiji jeste da svoje statute usklade sa novim Zakonom. Rok da to urade je 28. mart 2019. godine, što znači da je on od strane Sremske Mitrovice ispoštovan. Novi Statut grada je dosta liberalniji u odnosu na prethodni i on daje veća prava, pre svega građanima da kroz različite inicijative, peticije, zborove inicijative uzmu jedno direktnije učešće u odlučivanju o svim onim bitnim pitanjima koji se odnose prvenstveno na kvalitet života u našem gradu i to je zaista jedna novina, jedan veliki iskorak. Sa druge Statut daje veće obaveze, kako predsedniku skupštine grada, tako i gradonačelniku, načelnicima gradskih uprava, sekretaru skupštine da sve ono što je neophodno za građane bude transparentno, da sve odluke da budu javne, da građane pravovremeno i istinito informišu i da im na taj način sugerišu da oni su ti koji su krajnji donosioci pojedinih odluka“, rekao je Janković.

Novim Statutom Javno pravobranilaštvo, objašnava Janković, postaje organ grada Sremska Mitrovica, a takođe Statutom je predviđeno i smanjenjen broja članova Gradskog veća, kao i pomoćnika gradonačelnika, te će se na taj način ostvariti određene uštede.

Za kraj Janković dodaje da je generalno funkcionisanje gradske uprave kroz novi Statut mnogo bolje regulisano, decidnije.

Novi Statut grada možete pogledati 1. НОВИ СТАТУТ

Možda Vam se svidi i