„Sirmiumbus“ narednih 15 godina gradski prevoznik

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Usluge javnog gradskog prevoza na teritoriji Grada Sremska Mitrovica u narednih 15 godina obavljaće „Sirmiumbus”. U bazi „Sirmiumbusa”, kod KP Zavoda, načelnik Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove Ljubomir Vujčić potpisao je Ugovor o javnom prevozu na osnovu Odluke o JPP-u sa predstavnicima ove firme.

Prema Odluci koja je usvojena na nedavno održanoj sednici Skupštine Grada Sremska Mitrovica, „Sirmiumbus” će biti gradski prevoznik sledećih 15 godina. Ugovor je sa tom firmom potpisao Ljubomir Vujčić načelnik saobraćaja, komunalne i inspekcijske poslove.

Prilikom potpisivanja Ugovora, upriličena je smotra vozila u prisustvu gradonačelnika Vladimira Sanadera i saradnika. Kako je tom prilikom rekao gradonačelnik Sanader ovo je prvi ugovor o javno-privatnom partnerstvu u Gradu Sremska Mitrovica.

„Danas smo potpisali verovatno istorijski ugovor za Grad Sremska Mitrovica, s obzirom da je ovo ugovor koji je nastao na osnovu javno-privatnog partnerstva i to je prvi ugovor o javno-privatnom partnerstvu u Gradu Sremska Mitrovica. Ovaj vid finansiranja i ugovaranja će sigurno u narednim godinama dobiti još više na značaju jer se na ovaj način olakšava finansiranje određenih potreba koje ima lokalna samouprava, ne samo usluga nego i radova. Ono što je za građane bitno jeste da je korist za njih trenutna i oni mogu da dobiju i put odmah, pa da ga mi otplaćujemo u narednih pet godina što znači da ne moramo da akumulirano budžetska sredstva da bismo krenuli u određene investicije nego kroz ove projekte javno-privatnog partnerstva mi građanima obezbeđujemo odmah bolji standard što se tiče i komunalnih usluga i komunalne infrastrukture,” dodao je gradonačelnik Sanader.

Kad je reč o javnom prevozu gradonačelnik je rekao da je on izuzetno bitan za funkcionisanje svakog grada i istakao: „Pošto se dosta školske dece i zaposlenih prevozi javnim prevozom, mi želimo da javni prevoz postane dominantan, s obzirom na veliki broj automobila koji se pojavio u poslednjih godinu-dve dana i čiji rast se očekuje u narednom periodu. Sve je veći problem sa parking prostorom zato i apelujemo na građene da koriste javni prevoz koji će biti organizovan novim autobusima, prilagođenim svim kategorijama stanovništva, da dolaze u grad javnim prevozom kako bi, ne samo bilo lakše funkcionisanje nego i zbog zagađenja u centru grada. Nadam se da ćemo poput nekih većih gradova shvatiti koliko je bitno imati kvalitetan javni prevoz. Sa ovim prevoznikom u narednih 15 godina Grad Sremska Mitrovica ne bi trebalo da ima problema u funkcionisanju i organizovanju javnog prevoza i to jeste bila ideja da se na jedan duži vremenski period ugovori ova vrsta prevoza kako bi oni koji rade ovaj posao imali određenu sigurnost i mogli da dugoročno planiraju svoje poslovne aktivnosti. Ovo je prvi ugovor javno-privatnog partnerstva očekuju nas u skorije vreme još najmanje dva, u narednom periodu za sve ono što nam je zanimljivo i što želimo da finansiramo koristićemo ovaj model javno-privatnog partnerstva, ne samo za prevoz, puteve, rasvetu, nego i za kanalizaciju, pročišćavanje otpadnih voda sve ono što spada u domen ekologije. Ovo je sigurno jedan model koji smo mi sad uspešno savladali i u narednom periodu mislim da će nam biti mnogo lakše da nastavimo ovim putem.”

Usluge linijskog prevoza putnika na teritoriji Grada i dalje će obavljati „Sirmiumbus”, a planirano je da se kvalitet usluga podigne na viši nivo.

Ljuba Vujčić načelnik Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove rekao je: „Grad će kontrolisati izvršenje ovog Ugovora preko naše finansijske službe, zatim preko Službe za budžet, a na samom terenu će kontrolu vršiti saobraćajni inspektor, komunalni inspektor i komunalna policija svako u skladu sa svojim nadležnostima i svako u skladu sa svojim delatnostima i onome što piše u ugovoru. Obaveza ove Uprave je da prati finansijsku realizaciju samog ugovora, što je nama najvažnije da vidimo način prodaje karata zato što mi direktno zavisimo od prodaje karata, što je bolja prodaja karata, mi ćemo imati manje sufinansiranje. Ovo je to komunalna delatnost i nije predviđeno da bude profitabilna nego da obezbedi učenicima, zaposlenima i građanstvu prevoz do određene tačke.”

Vladimir Vinš tehnički direktor „Sirmiumbusa”, govorio je o značaju ovog Ugovora i o tome šta građani tj. putnici mogu očekivati, čime firma raspolaže i o nekim novinama koje će uvesti u svoje poslovanje i usluge.

„Danas je „Sirmiumbus” potpisao na 15 godina ugovor o javno-privatnom partnerstvu, gde je naša firma privatni partner. Mi imamo obavezu da organizujemo prevoz u skladu sa redom vožnje koje smo dobili od Gradske uprave sa 15 autobusa, ovde je deo našeg voznog parka – sedam autobusa, imamo još osam autobusa koji će raditi u redovnom prevozu i plus tri autobusa koja su nam u rezervi da bi u slučaju ako dođe do nekih nepredviđenih kvarova mogli da reagujemo i da održimo kompletan saobraćaj. Kao što vidite imamo nove autobuse, ono što je novina u održavanju saobraćaja je nova linija koja će saobraćati između Laćarka i Industrijske zone Jezero na pola sata. Osim što smo od novembra meseca prošle godine uspostavili liniju za Industrijsku zonu Sever, od prvog septembra ćemo pokriti Industrijsku zonu Jezero gde ćemo omogućiti saobraćaj na pola sata za tu kompletnu industrijsku zonu, da mogu svi zaposleni koji tu rade da se prevoze našim autobusima.”

To su novine, nadgradnja u odnosu na dosadašnju saradnju sa Gradom, a kako kažu u „Sirmiumbusu” prevoziće i dalje đačke ekskurzije, u septembru, oktobru, visokoturističkim autobusima. Imaju i Ugovor sa Gradskom upravom za sport i obrazovanje za prevoz sportskih društava. Sve su to obaveze koje su imali i prošle godine, koje imaju i ove godine i koje će, kako obećavaju, sve ispuniti.

Možda Vam se svidi i