Ravnjanka najbolja na državnom takmičenju

Od strane Ozon
0 komentar

Četrnaestogodišnja Nataša Dvoštanski iz Ravnja već nekoliko godina bavi se modelarstvom i to avio i auto modelarstvom, pored toga ona pomalo crta i slika.

Interesovanje za, po malo neobično kada je devojčica u pitanju, modlerastvo kod Nataše se javilo u petom razredu kada je dobila novi predmet – tehničko obrazovanje koji joj za vrlo kratko vreme postaje i omiljeni, a kako sama kaže izuzetno zato što joj je zanimljiv, neobičan, dinamičniji od ostalih predmeta i dozvoljava da iskaže kroz njega, bar u jednoj meri, dozu kreativnosti koju poseduje.

Nataša, inače sada učenica sedmog razreda Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ već iza sebe ima vrlo dobar uspeh u modelarstvu.

„Sve što predmet tehničkog obrazovanja obuhvata meni je zanimljivo, od samog tehničkog crtanja, do modeliranja. Nastavnik Željko Ivanković je prepoznao tu moju izuzetnu zainteresovanost, kada kažem izuzetnu mislim na to da nije baš često da se devojčice toliko interesuju za ovaj predmet, jednostavno nije im zanimljiv i nije nešto u čemu se pronalaze, što je kod mene obrnut slučaj. On me je od početka, bukvalno od petog razreda podsticao da mu se u što većoj meri posvetim, da što više učim. Usmeravao me je, sa mnom dodatno radio, pa sam već odmah u petom razredu bila na svom prvom takmičenju u modelarstvu. Bila je to takozvana autoliga za koju smo, kako se sećam, vežbali jednom nedeljno po nekoliko sati, što znači to mi nije oduzimalo previše vremena, ali sam mu se posvećivala sasvim dovoljno da počnem ostvarivati svoje prve uspehe“, priča Nataša.

Ona objašnjava da se njene pripreme za takmičenje, odnosno vežbanje sastoji od izrađivanja modela, a samom tom činu prethodni učenje o načinima na koji je jedan model najbolje izraditi, kako da on na primer, ako se radi aviomodeli što duže ostane u vazduhu, leti. Za razliku od petog razreda kada joj je za jedan model bilo potrebno više vremena, sada se, kako ističe sama Nataša, prilično dobro izveštila u tome, te joj taj proces više nije komplikovan kao ranije.

„Aviomodelarstvo mi je zanimljivije od automodelarstva, mada bavim se i jednim i drugim. Nekako mi se čini da moje interesovanje generalno za modelarstvo samo raste kako vreme odmiče, volim sve u vezi toga, možda je još rano da pričam o srednjoj školi, ali svakako mislim da će se usmeravati na nešto slično ovome, možda na arhitekturu“, kaže mlada Ravnjanka.


U petom razredu, 2017. godine Nataša je na opštinskom takmičenju u Sremskoj Mitrovici iz tehničkog, odnosno automodelarstva osvojila drugo mesto. Te iste godine u Banjanima na okružnom takmičenju osvojila je prvo mesto i plasman na republičko takmičenje na kojem tada nije ostvarila značajan uspeh.

Kao i u petom, Nataša sa takmičenjima nastavlja i u šestom razredu i ponovo osvaja drugo mesto na opštinskom, a prvo na okružnom takmičenju, ovaj put u aviomodelarstvu.

„Mislim da sam u šestom razredu bila dosta bolja nego godinu ranije, što je na kraju i dokazalo moje šesto mesto na republičkom takmičenju iz predmeta tehnika i tehnologija pod nazivom „Takmičenje iz tehničkog i informatičkog obrazovanja; takmičarska disciplina aviomodelarstvo. Sa napretkom sam nastavila i ove školske godine, pa sam tako bez problema stigla ponovo do republičkog, odnosno državnog takmičenja na kojem sam konačno osvojila prvo mesto“, priča Nataša i dodaje da su na tom takmičenju što se tiče Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ predstavnici bili samo iz Ravnja.

Kako objašnjava takmičenje je trajalo dva dana, prvog dana se proveravalo znanje gradiva za sedmi razred, dok su se drugog dana izrađivali modeli i puštali na poligonu.

„Svako takmičenje na kojem sam do sada bila za mene je lepo i dobro iskustvo i drago mi je što se iz godine u godinu vidi moj napredak. Rad sa nastvnikom je sjajan i zaista uživam. Niko u porodici se ranije nije bavio modelarstvom, tako da je ovo nešto baš samo moje“, priča nataša

Pored nagrada na takmičenjima iz tehnike i tehnologije, ona je osvojila i nekoliko nagrada na raznim drugim konkursima, kao što je konkurs Insituta za Javno zdravlje Milan Jovanović Batut na kojem je osvojila prvo mesto u likovnoj kategoriji.

You may also like