Privode se kraju radovi na izgradnji biciklističke staze

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Izgradnja biciklističke staze od Mačvanske Mitrovice do ulaska u Zasavicu II privodi se kraju.

Radovi na stazi se izvode u okviru prve faze projekta Razvoj cikloturizma na teritoriji Sremskog okruga povezivanjem urbanih gradskih područja sa teritorijom zaštićenih prirodnih dobara – Izgradnja biciklističke staze Sremska Mitrovica – SPR „Zasavica“, a iste su tokom jučerašnjeg dana obišli predsednik Skupštine grada Tomislav Janković, zatim predsednik MZ „Mačvanska Mitrovica“ Miloš Kovač i predsednik MZ „Zasavica II“ Miroslav Marić.

„Osnovni cilj izgradnje staze jeste da se da podstrek razvoju cikloturizma na prostoru našeg grada, da se formira novi turistički proizvod, a sve u skladu sa startegijom razvoja turizma na prostoru Republike Srbije“, rekao je Jaković i objasnio da će novoizgrađena staza biti integralni deo Savske biciklističke međunarodne rute koja povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju.

„U narednom periodu želimo da duž biciklističke staze između Mačvanske Mitrovice i Zasavice II postavimo javnu rasvetu i naravno svu neophodnu signalizaciju, jer svakako njen veliki doprinos je i u povećanju stepena bezbednosti učesnika u saobraćaju u ovom delu Mačve, pa iz tog razloga ona i jeste fizički odvojena od puta“, rekao je Jaković.

Predsednik MZ „Zasavica II“ Marić kratko je dodao da staza obezbeđuje znatno bolju povezanost Zasavice i Mačvanske Mitrovice ističući činjenicu da veliki broj meštana oba mesta do svojih radnih mesta svakodnevno saobraćaju tim putem. Marić je podsetio i na brojne turiste koji posećuju rezervat prirode, a takođe koriste pomenuti put, te da očekuje da će se njihov broj povećati s obzirom da je cikloturizam u poslednjih godina u ekspanziji.

Projekat Razvoj cikloturizma na teritoriji Sremskog okruga povezivanjem urbanih gradskih područja sa teritorijom zaštićenih prirodnih dobara – Izgradnja biciklističke staze Sremska Mitrovica – SPR „Zasavica“ je podeljen u dve faze. Prva faza obihvata izgradnju biciklističke staze od Mačvanske Mitrovice do samog ulaska u Zasavicu II u ukupnoj dužini od 4.015 kilometara, a druga faza projekta obuhvata izgranju staze od te tačke do Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“.

Projekat je finansira od strane Švajcarske razvojne agencije SDCP sa 7,5 miliona dinara, zatim od strane Pokrajinskog sektretarijata za privredu i turizam sa 6,5 miliona dinara, dok su Ministartvo trgovine, turizma i telekomunikacija i lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica obezbedili po 5 miliona dinara.

Možda Vam se svidi i