Marina na Savi u Sremskoj Mitrovici?

Od strane Ozon
0 komentar

Prema rezultatima studije, koju su izradili Zavod za urbanizam Vojvodine i preduzeće Ehting iz Beograda, u saradnji sa pokrajinskim Sekretarijatom za privredu i turizam, osim Begeja, izgradnja marina planirana je na još 10 lokacija na Dunavu, Tisi, Savi i Tamišu.

Direktor Zavoda za urbanizam Vojvodine, Predrag Knežević za RTV kaže da je studija predvidela pet marina na Dunavu, dve na Tisi i po jednu na sistemu DTD, Savi, Tamišu. Marine su predviđene za plovila dužine od 6,5m i manje do 12m.

– Kada je u pitanju Dunav, marine su predviđene za Bačko Novo Selo, Sremske Karlovce, Stare Banovce, Kovin i Staru Palanku. Na Tisi, to su Senta i Titel, na Savi to će biti Sremska Mitrovica, a na Begeju previđeno je da marina bude u Zrenjaninu. Kada je u pitanju Tamiš, marina će biti u Pančevu. Za šesti vodotok, prvi put je urađena analiza hidrosistema DTD i tu je predviđena marina kod Srbobrana – kaže Knežević.

Završetak ovih radova, ističe Knežević zavisi od stanja date mikrolokacije te da, nakon završene dokumentacije i dobijanja građevinske dozvole, otpimalan rok za završetak radova je od 4 do 5 meseci.

Kada je u pitanju gradnja marine na Begeju, projektom je predviđena i izgradnja pristana u samom centru Zrenjanina, rekonstrukcija 4 prevodnice, 2 u Zrenjaninu, 2 u Temišvaru, kako bi u avgustu 2021. godine projekat bio gotov a Begej ponovo bio plovan, kaže za RTV pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

U okviru Projekta, predviđena je i izgradnja biciklističke staze koja će se nalaziti na obodu kanala, od pristaništa u centru Zrenjanina do granice sa Rumunijom, a na ovaj način, Zrenjanin bi mogao da privuče nove turiste, jer se otvara novi plovni put uzmeđu dve susedne države.

Radovi na čišćenju Begeja, koji su početak projekta, počinju na proleće.

ekapija.com

Možda Vam se svidi i