Predstavnici Vlade Ruske Federacije posetili Sremsku Mitrovicu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader i direktor Agencije za ruralni razvoj Petar Samardžić juče su u Gradskoj kući ugostili rusku delegaciju kojoj su tom prilikom  prezentovali rezultati i efekti projekta “Кorpa sremskih tradicionalnih proizvoda”.

„Кorpa“ je premijerno prezentovana na Sremskom sajmu poljoprivrede „Agrosirm“, a na tržištu se plasira u vidu diplomatskog ili korporativnog poklona, te je uručena i gostima prilikom ove posete.

U okviru institucionalne saradnje Republike Srbije i Ruske Federacije u oblasti poljoprivrede i bezbednosti hrane, od oktobra 2016. do decembra 2019. godine realizuje se projekat „Pomoć za trgovinu – Podrška jačanju proizvođačkih kapaciteta agro-industrijskog sektora u Republici Srbiji.

Projekat finansira Vlada Ruske Federacije, implementira ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a glavni partner je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Cilj ovog programa jeste promocija održivog rasta kroz jačanje proizvođačkih kapaciteta i konkurentnosti u okrivu sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja u Republici Srbiji. Glavni fokus projekta jeste unapređenje izvoznih kapaciteta agrobiznis sektor i povećanje prihoda u ruralnim oblastima u Srbiji. Sremska Mitrovica je od kraja 2018. godine uključena u ovaj program saradnje zahvaljujući projektu “Кorpa sremskih tradicionalnih proizvoda” koji realizuje Ruralni centar Sova.

Projekat je od samog starta podržala i mitrovačka Agencija za ruralni razvoj, posebno u delu promocije svih projektnih aktivnosti, s obzirom na to da njegovi efekti doprinose unapređenju lokalne ruralne ekonomije kroz povećanje vidljivosti i povezivanje lokalnih proizvođača tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih i zanataskih proizvoda i subjekata koji se bave seoskim turizmom.

Jedna od programskih komponenti jeste i poboljšanje kapaciteta prerađivačkih i izvozno orjentisanih kompanija. Aktivnost je podrazumevala sprovođenje programa treninga i obuka za predstavnike prerađivača i izvoznih kompanija u cilju podizanja njihovih kapaciteta u vezi sa standardima kvaliteta, marketinga, obeležavanja, pakovanja. To je omogućilo da ukupno osam srpskih kompanija uspešno prođe kroz proces sertifikacije prema međunarodno priznatim standardima kvaliteta, neophodnim za plasman proizvoda na inostrano tržište.

You may also like