Predstavljamo vam učesnike ovogodišnjeg „Srem folk festa“: Slovenija

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 16 zemalja od kojih je jedna i Slovenija.

Folklorna grupa „COF“ – Ljubljana, Slovenija

Kao što i sam naziv „Club od Optimistic Folk Dancers“ (COF) ukazuje i potvrđuje, grupu čine igrači i muzičari koji za sebe kažu da rado i ponosno čuvaju slovenačku narodnu tradiciju, uprkos svim „krstovima“ koje nose. U pratnji pet muzičara (2 harmonike, violina, bas, klarinet i tamburaška grupa), preko 40 igrača regularno igra u COF-u.

Predanost folkloru datira još iz vremena njihove mladosti, kada su toliko voleli slovenačke narodne igre da su im one ušle duboko „pod kožu“. To je prisutno i danas, te nastoje da ih sačuvaju i za buduće generacije. No, iako možda njihovi koraci danas nisu meki i živopisni kao nekada, u svakom njihovom okretu mogu se uočiti decenije igračkog iskustva.

Grupa je aktivna već 37 godina i može se predstaviti brojnim igračkim koreografijama iz svih sedam slovenačkih regija. Shodno tome, folklornu tradiciju tipičnu za svaku od njih predstavljaju noseći i specifične narodne nošnje.

Vođeni optimizmom i takmičarskim duhom, članovi grupe učestvuju na takmičenjima, a nekoliko puta su odabrani da budu učesnici najvećeg festivala slovenačkih folklornih grupa. Optimizam i folklornu tradiciju šire i van granica svoje zemlje, te su gostovali u: Brazilu, Italiji, Mađarskoj, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Austriji, Srbiji, Turskoj, Meksiku, Rusiji i na Tahitiju.

Nakon 3 decenije postojanja, dobili su prizanje od Javnog fonda za kulturne aktivnosti Republike Slovenije – Zlatni citat za njihov rad.

Možda Vam se svidi i