Postavljeni kontejneri za odlaganje animalnog otpada

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Kontejneri za odlaganje animalnog otpada danas su postavljeni na izlazu iz Laćarka, odnosno na putu ka Martincima.  

Na ovaj način lokalna samuprava čini prve korake u rešavanju problema nepropinog odlaganja animalnog, odnosno životinjskog otpada.

Punkt sa kontejnerima danas su obišli gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, načelnik Uprave za poljoprivredu Vladimir Nastović i predsednik saveta Mesne zajednice Laćarak Milenko Maričić.

Kontejneri, donosno punkt je pokriven video nadzorom s obzirom da se nalazi na nekadašnjoj divljoj deponiji koja je više puta očešćena, ali su se nakon svakog čišćenja u kratkom vremenskom roku na toj lokaciji ponovo pojavljivale velike količine različitog, pa i animalnog otpada.

“Kamere će snimiti sva lica koja ovde donose i nepropisno bacaju smeće i sva ta lica će biti procesuirana. Kontejneri su namenjeni za animalni otpad i u tu svrhu treba da se koriste. Do sada smo imali određeni stepen tolerancije za stočare, jer nisu imali gde da odlože tu vrstu otpada, ali od danas će na snazi biti veoma oštra kaznena politika prema onima koji ne poštuju komunalni red”, rekao je Sanader.

On je dodao da je punkt na izlasku iz Laćarka prvi i da očekuje da isti budu postavljeni na još nekoliko lokacija širom teritorije Grada Sremska Mitrovica.

“Treba nam sigurno jedan punkt u Mačvi, jedan na Fruškoj gori i jedan kod regionalne deponije za stočare iz Šašinaca i Jarka, ali to ćemo još u saradnji sa Upravom za poljoprivredu detaljno isplanirati, a sve dok ne budemo imali organizovano prikupljanje animalnog otpada sa kućne adrese. Tada ćemo verovatno napraviti jedan pravi centar za sakupljanje koji će moći da prihvati ozbiljnu količinu animalnog otpada koja će se zatim transportovati sa tog jednog mesta”, objašnjava gradonačelnik.  

Načelnik Nastović je rekao da je lokalna samuprava postavljanjem ovih kontejnera načinila prvi, mali, ali izuzetno značajan korak u rešavanju problema nedaekvatnog odlaganja animalnog otpada.

“Konačno smo krenuli u realizaciju onog što smo obećavali tokom prve polovine godine, a to je rešavanje problema odlaganja animalnog otpada, konkretno u mestu Laćarak koje je inače poznato kao mesto sa najintenzivnijom poljoprivrednom proizvodnjom u smislu stočarstva i samim tim sa najvećim problemom pri odlaganju animalnog otpada. Ovo je da tako kažemo, početak te neke aktivnosti, kontejneri su prva faza rešenja, jedan mali korak i naravno mi se nećemo zaustaviti ovde, ali bitno je da se krene sa odnošenjem animalnog otpada na kvalitetan i prihvatljiv način, da naše poljorpivredne proizvođače, za sada samo iz Laćarka usmerimo u pravom pravcu, da eliminišemo te neke negativne pojave koje smo imali u prethodnom periodu, a to je da su uginule životinje odlagane po kanalima i drugim neadekvatnim mestima. Sve je to bilo veliki ekološki problem i da se tako izrazim tempirana bomba, bukvalno potencijalni izvor raznih zaraza. Predstoji nam da kontaktiramo pojoprivredne proizvođače, obavestimo ih o kontejnerima i očekujem pozitivne efekte”, rekao je načelnik Nastović.

Maričić se zahvalio lokalnoj samoupravi što pomaže Laćarku u rešavanju jednog od najvećih problema sa kojima se se selo svakodnevno suočava.

On je apelovao na poljoprivredne proizvođače da u narednom periodu odlažu animalni otpad na adekvatan način i za to predviđeno mesto.

Možda Vam se svidi i