Postavljanje kontejnera za animalni otpad u narednih 10 dana

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ranije nego što je najavljeno kontejneri za odlaganje animalnog otpada biće postavljeni na izlazu iz Laćarka, odnosno na putu ka Martincima. Dva kontejnera, prema rečima načelnika Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Vladimira Nastovića, biće postavljeni u narednih deset dana.

Jedan od glavnih ciljeva postavljanja kontejnera jeste rešavanje problema nepropisnog odlaganja animalnog otpada, ali i prevencija pojave i širenja raznih zaraznih bolesti, među kojima je i Afrička svinjska kuga.

Tim povodom u prostorijama Mesne zajednice Laćarak održan je sastanak na kojem su pored Nastovića prisustvovali predstavnici stočara iz Laćarka, veterinarske inspekcije, veterinari, predstavnici laćaračkog lovačkog udruženja i saveta mesne zajednice.

„Problem nepropisnog odlaganja animalnog otpada lokalna samouprava trebala je da reši dosta ranije, ali nažalost nije, međutim sada smo rešili da ozbiljno pristupimo toj problematici, jer se u zemljama okruženja pojavila Afrička svinjska kuga i nikako ne smemo dozvoliti da stigne i do nas. Najkritičniji su nam po pitanju animalnog otpada uvek bili Laćarak, Martinci i Kuzmin, jer je to, da se tako izrazim, srce stočarske proizvodnje u našoj opštini. Baš zato će lokalna samouprava za početak postaviti dva obična kontejnera upravo između Laćarka i Martinaca gde će stočari moći da odlažu svoj animalni otpad koji će potom svakodnevno kafilerija iz Sombora odvoziti“, rekao je Nastović

On je objasnio da će se lokacija predviđena za postavljanje kontejnera urediti u smislu da će biti pošljunčena i da će biti napravljen prilaz kontejnerima.

„Kada se postave kontejneri imaćemo jedno mesto koje će biti apsolutno prihvatljivo u smislu odlaganja animalnog otpada. Nadam se da će stočari stvoriti naviku da te kontejnere koriste, a plan nam je da se do polovine godine nabave i kontejneri hladnjače, da se to mesto dodatno uredi, da bude ograđeno, da izbetoniramoi prilaz i da se zadovolje neki standardi predviđeni zakonom i podzakonskim aktima“, rekao je Nastović.

Prema rečima načelnika za sada će kontejneri biti postavljeni samo na toj lokaciji, ali u narednom periodu će se naći na još nekoliko lokacija.

On je uputio apel poljoprivrednim proizvođačima da koriste kontejnere kako njihov njihov animalni otpad ne bi završavao kao i do sada u kanalima, atarima i divljim deponijama.

Nakon sastanka učesnici istog obišli su jednu od divljih deponija na samom izlasku iz Laćarka.

„Ni u jednom naseljenom mestu nije ovakav problem kao što je u Laćarku, jer sva druga mesta imaju jame i neko rešenje, a ovde, ja sam 30 godina u inspekciji, to nije rešeno. Pozdravio bih današnji dogovor, to je korak ka rešenju dugogodišnjeg problema. Laćarak je velik proizvođač svinja i posledice neadekvatnog odlaganja animalih ostataka mogu da budu velike, sreća je što mi za sada nemamo na terenu pojave neke zaraze, afrička kuga je nama daleko ali treba preduzeti sve neophodne mere kako bi se sprečila njena pojava. U slučaju pojave bačenih životinjskih leševa Komunalna policija nas obaveštava, a mi možemo da reagujemo samo ako znamo počinioca, što često nije slučaj”, rekao je prilikom obilaska deponije veterinarski inspektor Sava Ćirić.

Saša Štrbački, stočar iz Laćarka ima 20 krmača i proizvodi prasadi za tov, kaže da ga plaši priča o afričkoj kugi i trudi se poštuje sigurnosne mere koliko god je to moguće.

„Nismo imali gde da odlažemo taj otpad i nama će ovo rešenje značiti mnogo. Nismo imali adekvatnu lokaciju i zahvaljujem se opštini i mesnoj zajednici i pozdravljam ovu njihovu inicijativu. Do sad je bilo svakako, a ova situacija nas je veoma obradovala”, rekao je Štrbački.

Možda Vam se svidi i