Sremska Mitrovica – Crveni krst Sremska Mitrovica i Grad Sremska Mitrovica, u subotu, 01. juna su domaćini Pokrajinskog takmičenja u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda stanja i oboljenja. Pokrovitelj takmičenja je Veće AP Vojvodine i Crveni krst Vojvodine.

Jedna od osnovnih kompetencija Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, i aktivnosti po kojoj se prepoznaje organizacija Crvenog krsta je prva pomoć. Globalni cilj Crvenog krsta u oblasti prve pomoći je smanjenje posledica nesreća u smislu spasavanja života i smanjenja posledica povređivanja, kao i briga o ljudima u lokalnoj zajednici u smislu očuvanja zdravlja, smanjenja broja nesreća i povređivanja u saobraćaju, na radu, u sportu, u kući.

Poznavanje mera prve pomoći i njihova primena od strane pojedinca koji se neposredno zadesi na mestu nesreće, može da smanji posledice povređivanja, a u ekstermnim situacijama i da spase ljudski život. Prvi minut nakon nesreće, u periodu do obezbeđivanja hitne medicinske službe često su kritični, jer su povređeni i oboleli prepušteni sebi i najbližoj okolini. Zato prva pomoć treba da bude dostupna svima i organizacije Crvenog krsta na svim nivoima ulažu napor da promovišu značaj poznavanja prve pomoći , kao deo opšte zdravstveme kulture svakog pojedinca.

U dugoj tradiciji obuke i takmičenja u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda, oboljenja i stanja, Crveni krst Vojvodine drugi put, nakon 20 godina, organizuje Pokrajinsko takmičenje u prelepom ambijentu carskog Sirmijuma.

Očekuje se učešće oko 30 ekipa iz gradova i opština Vojvodine, sa ukupno oko 1000 posetilaca i takmičara (učenici viših razreda osnovnih i srednjih škola).

Ekipe će stečena znanja i veštine u pružanju prve pomoći prezentovati na takmičarskim poligonima i supozicijama koji će biti postavljeni u užem centru grada i Gradskom parku. U slučaju loših vremenskih prilika poligoni će biti postavljeni u: OŠ “B.P.Pinki“, STŠ “Nikola Tesla“ i Prehrambenoj, šumarsko-tehničkoj školi.

Crveni krst Sremska Mitrovica poziva sugrađane da proprate ovu, jednu od najvećih manifestacija na nivou Crvenog krsta Srbije, dajući time podršku mladim članovima ekipa prve pomoći , koji dolaze iz različitih krajeva Vojvodine.

Protokolom takmičenja je predviđeno:

– 08:00 do 09:00 dolazak takmičara i gostiju ispred PSC „Pinki“ – 09:30 do 10:00 defile svih učesnika takmičenja od PSC „Pinki“ do Trga „Ćire Milekić“(ulica Svetog Dimitrija)
– 10:00 časova postrojavanje i otvaranje takmičenja na Trgu „Ćira Milekić“
– 10:30 časova prezentacija prve pomoći najmlađih „petlića“
– 11:00 početak takmičenja i odlazak ekipa na radne i zabavno edukativne poligone
– od 11:00 do 16:00 časova tekmičenje na radnim poligonima
– 16:30 postrojavanje ekipa na trgu „ Ćira Milekić“, proglašenje pobednika , dodela nagrada
– 17:00 časova zatvaranje takmičenja.

Možda Vam se svidi i