Sremska Mitrovica – Povodom stupanja na snagu i početka primene Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, u ponedeljak, 28. januara RPК Sremska Mitrovica i Ministarstvo privrede organizovali su obuku za zainteresovane koji su na bilo koji način uključeni u projektovanje, izgradnju, održavanje, nabavku i procese odlučivanja u vezi sa dečjim igralištima.

Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta stupio je na snagu 25. avgusta, a početak primene je 23. novembar 2018. godine. Pravilnikom su propisani standardi za izgled i bezbednost svakog dečijeg igrališta kako bi se povećala bezbednost dece. Sva igrališta biće uređena po evropskim standardima, a promene u izgledu igrališta vrše se kako više ne bi bilo nebezbednih igrališta.

Pravilnikom je predviđeno, između ostalog, da podloga i sprave budu napravljene tako da se prilikom eventualnog pada dece, mogućnost povrede svede na minimum.

Po prvi put je tačno definisano i ko je odgovoran. Odgovornost za stavljanje u upotrebu bezbednih igrališta je na vlasniku, a to su u najvećem broju slučajeva lokalne samouprave.

Vlasnik je takođe dužan da finansira prilagođavanje igrališta koja su već u funkciji, a definisan je rok od tri godine da to učine. Igrališta koja se u tom periodu ne budu dovela u bezbedno stanje biće zabranjena za korišćenje.

Možda Vam se svidi i