Održan Sajam svinja i poljoprivrede u Kuzminu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Proteklog vikenda u Kuzminu održan je tradicionalni 19. po redu .

Organizator ovogodišnjeg Sajma je Udruženja odgajivača svinja „Graničar“, uz pomoć Mesne zajednice Kuzmin. Podršku u organizaciji pruželi su Agencija za ruralni razvoj i lokalna samouprava grada Sremska Mitrovica.

Za razliku od prethodnih, na upravo završenom sajmu zbog pojave Afričke kuge nisu bile izložene svinje.

“Sajam svinja i poljoprivrede u Kuzminu je jedna od najvećih i najznačajnijih seoskih agro manifestacija kod nas, na teritoriji Sremske Mitrovice. Okuplja veliki broj odgajivača svinja, proizvodđača stočne hrane, proizvođača i izlagača prehrambenih proizvoda, kao i poljo mehanizaciju, stoga lokalna samouprava, pre svega Agencija za ruralni razvoj, poklanja veliku pažnju i podržava ovu lokalnu poljoprivrednu manifestaciju. Poslednjih godina odgajivače svinja prate veliki problemi sa čestim fluktuacijama otkupne cene svinja, dosta su nepovoljne tržišne prilike u oblasti svinjarstva, a ove godine ih je zadesio i problem sa virusom Afričke kuge, koji napada svinje. Upravo zbog toga, u skladu sa preventivnom politikom u borbi protiv ovog opakog virusa, i zbog biosigurnosnih mera, ove godine na sajmu nisu izložene svinje, ali su organizovane edukacije o načinu držanja i uzgoja svinja u ovakvim uslovima”, rekao je direktor Agencije za ruralni razvoj Petar Samardžić prilikom posete sajma.

On je poželeo organizatoru, da istraje u borbi i da dogodine, jubilarni dvadeseti sajam, bude organizovan u mnogo boljim okolnostima, i naravno u mnogo boljim tržišnim uslovima.

Sajam svinja i poljoprivrede u Kuzminu koji je realizovan 2. i 3. septembra pored izložbenog i edukativnog imao je i zabavni, odnosno takmičarski karakter, pa su tako u okviru njega održana takmičenje u kuvanju kotlića, takmičenje za nabolji kulen i fijakerijada.

Možda Vam se svidi i