Održan Sabor Vojvode Stojana Čupića – Zmaja od Noćaja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U porti hrama Svetog velikomučenika Georgija u Salašu Noćajskom u nedelju, 15. septembra održan je tradicionalni, 27. Sabor u slavu i čast Vojvode Stojana Čupića – Zmaja od Noćaja.

Domaćini Sabora su Mesna zajednica Salaš Noćajski i Crkvena opština Salaš Noćajski uz pokroviteljstvo Grada Sremska Mitrovica. Organizator kulturno-umetničkog programa takozvanog „Mačvanskog prela“ je Centar za kulturu „Sirmijumart“.

Pre samog programa Sabora, parastos Vojvodi i junacima Prvog Srpskog ustanka služio je Nemanja Živković, sa sveštenicima Mačvanskog namesništva.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo što se u Salašu Noćajskom i ove godine nastavila tradicija, sada već 27 godina duga. Sabor u slavu i čast najpoznatijeg Salaščanina Stojana Čupića – Zmaja od Noćaja je jedina manifestacija u selu i kao takva svi mi, mestani, savet mesne zajednice i crkvena opština se trudimo da se ona održi, jer nije mala stvar što je jedan takav junak kao što je bio Zmaj od Noćaja ovde ponikao. Na ovaj način čuvamo uspomenu na njega, stariji se prisećaju Stojanovih dela, a mlađi tek o njima uče i jednostavno čuvamo ga od zaborava, jer on je bio jedna velika i značajna figra u našoj istoriji”, rekao je predsednik Mesne zajednice Salaš Noćajski Dragoslav Čupić.

Čast da otvori ovogodišnji sabor pripala je gradonačelniku Sremske Mitrovice Vladimiru Sanaderu.

“Sigurno da je negovanje tradicije, odnosno negovanje ličnosti kakav je bio Stojan Čupić, jedan od najznačajnijih vojvoda Prvog srpskog ustanka, čovek koji je u to vreme i na ovim prostorima predstavljao simbol otpora Turcima, jedna snažna poruka današnjim, ali i budućim generacijama da se ne sme zaboraviti činjenica da je ovaj kraj bio u ropstvu, da se ne smeju zaboraviti dela velikog vojvode i da neko zajedništvo u borbi protiv tiranije uvek i svuda mora da postoji. U vreme modernih tehnologija te stvari se vrlo brzo zaborave, kao što se zaborave zločini na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici i mnogi drugi, ali sećanja na njih moraju da ostanu, da žive u nama i da svima negde bude jasno da je sve to bilo i da ukoliko ne vodimo računa to može da se, ne daj Bože, ponovi”, rekao je gradonačelnik Sanader na otvaranju Sabora i dodao da Sabor kao takav svojim potojanjem već više od dve i po decenije obogaćuje kulturnu scenu Sremske Mitrovice.

U tradicionalnim viteškim igrama ove godine kao najbolji i najspremniji pokazao se Dragorad Mašić iz Dublja koji je poneo titulu Vojvode mačvanskog, odmah iza njega našli su se Marko Petrović i Milan Tadić iz Salaša Noćajskog.

U okviru kulturno-umetničkog programa, takozvanog „Mačvanskog prela“ nastupio je Nikola Stanković  – besednik, Dečji hor „Sirmiumarta”, Centar za kulturu „Sirmijumart“ – recital, KUD „Branko Radičević”, Vukman Boričić – guslar, Izvorna pevačka grupa „Drina“ Bogatić, Osnovna škola „Dobrosav Radosavljević Narod“ – recital, Pevačka grupa OŠ „D. R. Narod“. Program je vodila Gordana Lukić.

Stojan Čupić predstavlja jednu od najistaknutijih ličnosti iz vremena Prvog i Drugog ustanka kad je srpski narod ustao protiv turskog nasilja. Svojom hrabrošću, veštinom ratovanja i samopožrtvovanošću postao je ponos srpski i strah turski.

Sjajnim pobedama nad Turcima ušao je u pesme Filipa Višnjića i ostao u narodnom predanju kao Zmaj od Noćaja. Pesma ga opevala kao neobično veštog vojskovođu u vreme kada su ponos i častan obraz junaka bili vredniji od samog života. Naročito se proslavio u bojevima na Salašu, na Mišaru, Klenju, Bajinoj Bašti, Loznici, Ljuboviji, kod Bijeljine …, gde se zajedno sa svojim mačvanskim kapetanima isticao besprimernim junaštvom. Pamti se da je bio pravedan, a sirotinji veliki prijatelj i zaštitnik. U mineju manastira Krušedol stoji: „Dok je sveta i veka, i dok teče Sunca i Meseca, svetleće ime Zmaja od Noćaja“.

You may also like