Odličan primer doprinosa razvoju ruralnog turizma

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Etno kuća „Majka Angelina“ iz Grgurevaca, bila je domaćin Udruženju žena „Kneginja Milica“ iz mesta Šetonje, podno Homolja u opštini Petrovac na Mlavi.

Predsednica udruženja, gospođa Desanka Titelac, imala je želju da sa svojim članicama obiđe Srem, upozna ovaj deo Srbije, njegove specifičnosti, običaje, kulturu. Na sreću i zadovoljstvo gospođe Milke Petković – Bjelice izbor je pao baš na Etno kuću „Majka Angelina“. Preduzimljiva vlasnica se domaćinski potrudila da im naš grad, Frušku goru, svoje selo i svoje etno domaćinstvo predstavi na najbolji način. Goste je u ime Etno kuće dočekala na ulazu u grad gospođa Stoja Gavranović, u ulozi „vodiča“ kroz Sremsku Mitrovicu. Upoznala je gošće sa osnovnim informacijama o Gradu, odvela ih u Carsku palatu, gde su se bliže upoznali sa istorijom i posebnostima antičkog Sirmijuma. Šetnjom, duž keja reke Save, stiglo se i do „male crkve“ posvećene Svetom Stefanu, koja je ujedno i jedna od najstarijih građevina u Sremskoj Mitrovici. Laganom šetnjom obišle su Žitni trg i uži centar grada.

Pauzu za odmor i osveženje obavili su u jednoj poslastičarnici u centru grada, a veliki broj „slasta“ u gradskom jezgru predstavljale su pravu atrakciju za gošće koje nisu krile svoje zadovoljstvo onim što su videle i saznale o gradu rimskih careva.

Na putu ka vinskom Sremu gosti su upoznati sa manastirima Fruške gore, ali i sa ostalim lepotama koje ona nudi – jezera, med, lipove šume, vinogradi. Posle posete Šišatovca i manastira posvećenog Rođenju Bogorodice, na goste je poseban utisak ostavila činjenica da manastir sledeće godine obeležava 500 godina postojanja, kao i detalj da se Nikola Tesla lečio baš u ovom manastiru. Posetile su i ženski manastir između Divoša i Šišatovca posvećen Svetoj Petki, kao i manastir Vasilija Ostroškog na Vranjašu. Konačno u popodnevnim satima stiglo se i do Etno kuće „Majka Angelina“ u Grgurevcima, gde su goste dočekali vlasnica etno kuće sa svojim prijateljima.

„Potrudili smo se da budemo dobri domaćini, kako i dolikuje jednom sremačkom domaćinstvu. Uz srdačan doček, dobar sremački ručak, domaće vino i rakiju, do kasno popodne smo uživale u poeziji, hrani, predstavljanju sremačkih običaja, menjanju iskustava. Koliko je našim gošćama bilo lepo govori iskazana želja da ugoste naše žene, kod sebe, podno Homolja, kako bismo i mi iz Srema videli i upoznali njihove običaje i tradiciju“, rekla je Milka Petković – Bjelicа, vlasnica etno domaćinstva.

Prema rečima Petra Samardžića, direktora Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica ovo je odličan primer doprinosa razvoju ruralnog turizma.

„Žene iz Braničevskog okruga posetili su naše seosko turističko domaćinstvo, upoznale se sa specifičnostima sremskog kraja. Pored tradicionalne sremske kuhinje u Etno kući „Majka Angelina“ u Grgurevcima, gošće su imale priliku da se upoznaju i sa znamenitostima Sremske Mitrovice i Sirmijuma, sa blagodetima Fruške gore. Sve to doprinosi snažnom unapređenju mitrovačkog ruralnog turizma, i svih njegovih oblika – etno, eko, gastro, verskog turizma i d“, rekao je Samardžić.

Možda Vam se svidi i