Obeležen Svetski dan prve pomoći

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Crveni krst Sremska Mitrovica zajedno sa svojim partnerima nizom aktivnosti realizovanim na Trgu Ćire Milekića danas je obeležio Svetski dan prve pomoći.

Volonteri Crvenog krsta prezentovali su znanje i veštine u pružanju prve pomoći, a u saradnji sa Vatrogasno spasilačkom jedinicom, Domom zdravlja, Policijskom upravom prikazan je rad stručnih službi, kao i važnost njihove saradnje u zbrinjavanju povređenih i obolelih.

Program obeležavanja ovog datuma se sastojao od defile učesnika, realističnog prikaza povreda stanja i oboljenja, prezentacije KPR na lutkama, prezentacije rada Spasilačke službe na vodi i dve simulativne vežbe „Saobraćajna nesreća“.

Kako je spašavanje života osnova delovanja Crvenog krsta, prva pomoć je ona aktivnost, i ono znanje koje mora biti dostupno svim volonterima i korisnicima organizacije Crvenog krsta, a Svetski dan prve pomoći je povod da se različitim aktivnostima i događajima poveća pažnja javnosti o značaju poznavanja prve pomoći i sprečavanju nastanka nesreća.

“U obeležavanje Svetskog dana prve pomoći u našem gradu uključen je veliki broj mladih volontera Crvenog krsta koji poslednjih godinu dana uče o načinima pravilnog ukazivanja prve pomoći i koji će danas prezentovati ono što su za to vreme usvojili. Ekipe podmlatka i omladine su svoje znanje i veštine već dobrim deloma pokazali na takmičenjima ostvarivši dobre rezultate i plasman na Republičko takmičenje u pružanje prve pomoći koje će biti održano 21. septembra u Beogradu”, rekla je Tatjana Jovančević, sekretar Crvenog krsta Sremska Mitrovica.

Prema rečima zamenice gradonačelnika Sremske Mitrovice Svetlane Milovanović na ovaj način, odnosno obeležavanjem današnjeg datuma, ističe se značaj prve pomoći, ali i brojnih aktivnosti koje svakodnevno sporovodi Crveni krst i izuzetno je važno da lokalna samouprava podržava rad te institucije.

Cilj Crvenog krsta u oblasti prve pomoći je smanjenje posledica nesreće u smislu spasavanja života i smanjenja posledica povređivanja kao i brige o ljudima u lokalnoj zajednici u smislu očuvanja zdravlja, smanjenja broja nesreća i povređivanja. Crveni krst ima za cilj da prva pomoć bude dostupna svima u svim fazama života i da se podigne svest i značaj znanja veština pružanja prve pomoći.

Poznavanje prve pomoći i njena primena od strane pojednica može smanjiti posledice povređivanja i spasiti ljudski život. Nereagovanje ili neadekvatno pružanje prve pomoći može da uveća posledice ili dodatno ugrozi život i zdravlje.

Možda Vam se svidi i