Obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Simboličnim puštanjem balona sa porukama prijateljstva danas je u Sremskoj Mitrovici obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom.

Obeležavanje ovog datuma tradicionalno organizovalo je Udruženje „Daun“ iz Sremske Mitrovice.

„Današnji dan je prilika da sve naše sugrađane podsetimo da su osobe sa „Daunovim sindromom“ jedni od nas, da im je potrebna pažnja kao i svima nama. Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu kroz niz svojih usluga pokušava da im pruži najbolju podršku i pomoć, kako njima tako i njihovim roditeljima. Udruženje osoba sa „Daunovim sindromom“ će i u budućnosti imati punu podršku grada“, rekao je Vojislav Mirnić, načelnik Uprave za socijalnu zaštitu.

Prema rečima Radovana Kekića, sekretara Udruženja, najbitnija poruka koju isto želi poslati obeležavanjem današnjeg datuma jeste da osobe sa Daunovim sindromom nisu bolesne, samo različite, da su te osobe pune ljubavi i nežnosti za sve ljude oko sebe.

Udruženje „Daun“ iz Sremske Mitrovice postoji više od 10 godina i trenutno broji oko 20 člana obolelih od Daunovog sindroma sa teritorije opštine Sremske Mitrovice.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 umesto 2 hromozoma, na 21. hromozomskom paru.

Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime po doktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.

Možda Vam se svidi i