Novi vrtići i škole – manje čekanja za upis dece

Od strane Ozon
0 komentar

Osnovna škola u Mačvanskoj Mitrovici, koja je rekonstruisana, radi perfektno, prema rečima gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimira Sanadera, a nova škola „Jovan Popović”, koja se gradi u samom gradu, radiće još bolje.
Prvi vrtic bice u Lacarku/J. Ivanovic
Foto: J. Ivanović/ Prvi novi vrtić gradiće se u Laćarku
Ta škola biće još bolja, modernijeg izgleda i dizajna, i u urbanističkom smislu promeniće izgled tog dela grada, potvrđuje Sanader i dodaje da će škola postaviti visoke standarde, jer će biti prva u Srbiji izgrađena po novom pravilniku, sa sadržajima koje imaju deca u školama najrazvijenijih zemalja.

– Pošto će cela škola biti pokrivena video-nadzorom, neće biti potrebe da roditelji ulaze u školu. Arhitekta koji je radio na projektu se svojski potrudio da škola bude na ponos svima, a fasada da deluje zaista moderno- kaže Sanader.

Gradonačelnik Mitrovice kaže da se pojavljuje kao problem nedostatak prostora za Predškolsku ustanovu. To je direktno povezano sa većim brojem zaposlenih u gradu.

– Mi smo ovaj problem već predvideli pre nekih godinu – dve dana, kada smo imali ozbiljan priliv seoskog stanovništva u grad, jer posao traže u novootvorenim fabrikama i videli smo da će tu doći do porasta broja dece – kaže Sanader i dodaje da od tada počinje pritisak na Predškolsku ustanovu.

To je razlog da uz pomoć Ministarstva prosvete, prvo kreću sa izgradnjom vrtića u Laćarku za nekoliko meseci. U gradu je potrebno izgraditi još jedan objekat Predškolske ustanove.

– Na prostoru Male Bosne, odnosno MZ Slobodan Bajić- Paja predvideli smo planom detaljne regulacije izgradnju objekta do 700 kvadrata, međutim, tamo imamo nekih imovinsko-pravnih poteškoća – ističe gradonačelnik Mitrovice i dodaje da se s planovima za izgradnju stalo dok sud ne reši imovinsko-pravne odnose.

Problem sa vrtićima isti je i u mačvanskom delu lokalne samouprave, gde su građeni objekti privremenog karaktera, te se spremaju planovi da se gradi vrtić i na tom području Mitrovice.

– Pokušaćemo da proširimo, ali i da modernizujemo taj vrtić, te proširimo kapacitete – kaže Sanader i dodaje da su iz jednog dobrog razloga i namere ušli u mali problem, s obzirom na činjenicu da je pre dve godine kapacitet u vrtićima bio dovoljan za svu decu.

Tada nije bilo lista čekanja za vrtiće, za razliku od danas, ali problema ne bi ni bilo, da nije došlo do promene socijalne politike u oblasti prijema dece iz socijalno ugroženih porodica.

-Sve to kad se skupilo došli smo u problem manjka mesta u vrtićima- kaže Sanader i dodaje da 150 – 160 dece je na čekanju za mesto u Predškolskoj ustanovi. Tu postoji i problem zbog zabrane zapošljavanja, jer su grupe pune i neophodni su dodatni vaspitači.

– Smatram da ćemo to kroz projekte, kao što je i inkluzija, zajedno sa resornim ministarstvom uspeti da rešimo i problem prevaziđemo u narednom periodu- kaže Sanader.

Izvor Dnevnik

Možda Vam se svidi i