Nobelovac posetio Sremsku Mitrovicu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Dobitnik Nobelove nagrade za mir za doprinos u oblasti klimatskih promena 2007. godine, profesor Univerziteta u Toskani gospodin Rikardo Valentini zajedno sa profesorom Vasenjov iz FAO –sa, saradnicima i domaćinima sa Instituta za nizijsko šumarstvo životnu sredinu iz Novog Sada u toku jučerašneg dana posetio je Sremsku Mitrovicu.

Nobelovca i ostale goste ispred lokalne samouprave dočekao je i poveo u obilazak Carske palate, Muzeja Srema i Žitnog trga, predsednik Skupštine Tomislav Janković.

„Velika je čas u ime Grada biti domaćin naučniku svetskog glasa kao što je to dobitnik Nobelove nagrade profesor Rikardo Valentini, koji je sa svojim saradnicima došao u posetu Sremskoj Mitrovici kako bi upoznao naše kulturno istorijsko nasleđe. Prema rečima profesora on je ovde bio i pre pedesetak godina sa svojim roditeljima, na proputovanju kroz tadašnju Jugoslaviju, a po njegovim reakcijama vidimo da te uspomene još uvek nisu izbledele. Ispričao nam je Nobelovac da se i dalje seća reke, ulica i ambijenta koji mu je ostao u mislima svih ovih godina. Mi smo mu ponudili da Sremska Mitrovica bude domaćin jednog od naučnih simpozijuma koji on već organizuje u Srbiji, a to bi ujedno bila i dobra prilika da ljudi iz oblasti nauke posete naš grad“, rekao je prilikom posete Janković.

Povod dolaska profesora Valentini u Srbiju je za razliku od posete Mitrovici poslovne prirode, donosno Nobelovac je u Srbiji kako bi održao predavanje na Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Novom Sadu, a na temu uticaja kruženja ugljenika u prirodi.

„Želeo sam da ponovo posetim Sremsku Mitrovicu kako bih evocirao uspomene na period od pre pola veka kada sam sa svojom prodicom boravio jedan dan u ovom gradu. Sve prethodne godine u svom sećanju sam čuvao slike o ovoj predivnoj obali, mirnoj reci, atmosferi na ulicama i prelepoj prirodi. Danas sam ponovo ovde i veoma sam srećan zbog toga“, rekao je Valentini.

On se kratko osvrnuo i na predavanje koje je održao u Novom Sadu.

„Tokom predavanja na Institutu u Novom Sadu imao sam mogućnost da upozorim na neophodnost smanjenja emisije ugljen dioksida i ostalih gasova, koji stvaraju efekat staklene bašte, a što predstavlja globalni problem. Svaka zemlja na to može uticati, a učešćem u međunarodnim sporazumima i organizacijama Srbija svakako može da doprinese pozitivnim promenama u tom smislu“, rekao je nobelovac Valentini.

On je izneo podatak koji govori da je prosečna temperatura na Balkanu u poslednjih sto godina povećana za ceo stepen i upozorio da sve projekcije govore da će na tom području padavine biti sve učestalije, a time se povećavaju i uslovi za poplave.

Direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Saša Orlović kratko je rekao je da ovaj Institut ima izuzetnu čast da ugosti dva vrhunska stručnjaka iz oblasti klimatskih promena i da će saradnju sa njima iskorititi kako bi unapredili načine gazdovanja šumama.

Možda Vam se svidi i