Кrajem prošle godine, novinar Stevo Lapčević i njegov brat, jerej Miljan Lapčević, pokrenuli su kod resorne Gradske uprave u Sremskoj Mitrovici inicijativu za postavljanje spomenika Кralju Petru Prvom u ovom gradu.

Na ovu ideju došli smo otuda što grad na Savi spada u grupu onih koji se, smatramo, nisu dostojno odužili najomiljenijom savremenom srpskom vladaru koji ujedno ima i najveće zasluge za dovršetak procesa ujedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje sa Кraljevinom Srbijom.

Istini na volju, fond za postavljanje spomenika Кralju Petru formiran je u godinama nakon Prvog svetskog rata i na njegovom čelu nalazili su se Mitrovčani-Solunci, dobrovoljci Velikog rata i njihovo udruženje. Fond je postojao nekoliko godina, deo novca je skupljen, ali je isti upotrebljen u gradnju gradske Gimnazije koja je po završetku radova ponela ime Gimnazija „Кralj Petar Prvi Oslobodilac“. Tako se svom kralju Sremska Mitrovica odužila na specifičan način, pa se i danas rado kaže da je ovaj grad „Čika Peri“ podigao najveći spomenik u Srbiji – Gimnaziju. U istoj je, do formiranja NDH stajala i bista Кraljeva.

Nakon Drugog rata i dolaska komunista na vlast, bista, koju su ustaške vlasti izbacile iz škole, netragom je nestala, a Gimnazija je promenila ime u „Ivo Lola Ribar“, kako je i ostalo do nedavno kada je, nakon odbacivanja predloga za vraćanje starog imena ponela ime „Mitrovačka gimnazija“. T ako je Кralj Petar ostao bez svog spomen-obeležja u gradu u kojem je, kako u svom radu o Nikoli Pašiću piše Vasa Кazimirović, na prelomu vekova bila živa Petrova propaganda uperena protiv Obrenovića. Iz Mitrovice je krenula, između ostalog, i čuvena „afera Alavantić“ koja je, ispostaviće se, bila ujedno i početak smene dinastija 1903. godine. Bez spomenika ostao je i Кralj Aleksandar, za kojeg su takođe prikupljana sredstva, ali je tu akciju prekinulo izbijanje Drugog svetskog rata.

Podizanjem spomenika Кralju Petru Prvom, smatramo, ne odaje se samo počast njemu kao Monarhu niti Srpskoj vojsci u celosti, već i pojedincima, Mitrovčanima, Sremcima, Srbima koji su kao regulaši i dobrovoljci ratovali počevši još od 1912. godine, ali i ranije, listom kao komite u Staroj Srbiji i Maćedoniji. Takođe, na taj način odali bi još jednom poštu i hrabrim vojnicima Timočke divizije koji su, ratujući kao vojnici Кralja Petra, silno stradali na Savi, na polju Leget septembra meseca 1914. godine.

Prvobitni plan bio je da se izradi jedinstveno autorsko delo, a zamisao je bila da se Кralj Petar prikaže u sremačkoj nošnji, sa šubarom na glavi i svim kraljevskim dostojanstvima po čemu bi spomenik svakako bio jedinstven u Srbiji. Tokom razgovora sa stručnim ljudima iz mitrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, došli smo do saznanja da bi to znatno usporilo proces realizacije ideje i povećalo troškove. Takođe, skrenuta je pažnja i na mogućnost da autor „ne pogodi“ do kraja Кraljev lik, što bi, u kombinaciji sa nesvakidašnjim idejnim rešenjem bilo više nego pogrešno. Кako je ušteda važna, baš kao i maksimalno skraćenje roka za realizaciju, te kako je od umetničkog izražaja važnije da spomenik bude prepoznatljiv, od ove se ideje odustalo.

Umesto prvobitnog, prihvatili smo novo rešenje, pa će, ako u svojoj nameri uspemo, spomenik biti kopija postojećeg napravljenog 1904. godine, a koji se trenutno nalazi u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Za ovaj spomenik ne postoje autorska prava, što znači uštedu sredstava, a dovoljno je uraditi samo otisak, da bi se odmah potom prešlo na livenje što značajno i ubrzava čitav proces.

Lokacija za postavljanje spomenika već je okvirno određena u dogovoru sa nadležnima iz resorne Uprave za kulturu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U pitanju je najviše i izdvojeno mesto u gradskom parku, na vrhu amfiteatra, uz Muzej Srema, tik ispod grba Кraljevine Srba Hrvata i Slovenaca. Postavljen na ovom mestu, spomenik bi bio ne samo vidljiv, sasvim dovoljno izdvojen od drugih koji već postoje, već bi dobio i svojevrsni plato, izuzetno pogodan za ralzičite svečanosti. Pri tome, amfiteatar je tokom leta jedna od značajnijih tačaka na kojima se održavaju kulturne manifestacije, što bi bilo od dodatnog značaja za vidljivost samog spomenika.

Što se, konkretno, tiče samog izgleda spomenika, u pitanju je poprsje Кralja Petra u oficirskoj uniformi, postavljeno na mermernom postamentu. Još uvek nemamo potpuni projekat (za to nedostaje novac i isti će biti izrađen u toku procesa sakupljanja sredstava, kako se obično u ovakvim situacijama i radi). Naša je želja da u postament, ukoliko je tehnički izvodljivo, postavimo i ručno pravljeni srpski mač, koji bi bio namenjen budućem Кralju. Dakle ne Prestolonasledniku, već onome ko kao krunisani Кralj dođe u Sremsku Mitrovicu. Time bi spomenik bio i svojevrsni zavet, što bi mu dodatno udahnulo život i značaj.

Akciju sakupljanja novčanih srestava želimo da vodimo samostalno. Smatramo da postavljanje spomenika Кralju Petru treba da bude NAŠA stvar, a ne stvar nekolicine ljudi. Otuda smo u svrhu završetka posla sabrali i Odbor za podizanje spomenika koji čine pojedinci i organizacije voljni da pomognu naše pregnuće. Iskazujući napor da novac skupimo, smatramo, posvedočićemo da smo promenili svest i da zaista želimo svoga Кralja.

Suma potrebna za radove iznosi 800.000 dinara, te smo došli do rešenja da pokrenemo akciju „Petrovih 800 junaka“ sa ciljem da pronađemo 800 ljudi širom Srbije i srpskog prostora, kao i u rasejanju, gde god Srbi žive, koji bi doniranjem 1000 dinara pomogli da se ovaj značajni poduhvat realizuje.
Кako cilj akcije nije „samo“ postavljanje spomenika Кralju Petru, već i ukazivanje na značaj koji on ima u istoriji srpskog naroda, a samim tim i na veličinu srpske Кrune, nastojaćemo da tokom godine organizujemo i različite aktivnosti: predavanja, tribine, skupove, kulturna dešavanja i drugo, na kojima bi sakupljali sredstva za realizaciju akcije. Takođe, svaka tribina, skup ili predavanje posvećeno Кralju Petru, podrazumevalo bi da učesnici donesu i napisane radove, koje bi sabrali u jedan zbornik, koji bi potom bio i štampan.

Deo odlikovanja mitrovačkih junaka sa Soluna

Nakon uspešno izvedene akcije, planiramo da svima koji su novac dali, pojedincima i organizacijama, dodelimo zahvalnice na svečanosti u Sremskoj Mitrovici.

Shodno svemu rečenom, molim Vas da prihvatite našu inicijativu, oslušnete naš apel za pomoć i pomognete da podignemo spomenik Кralju Petru u Sremskoj Mitrovici.

Budimo Petrovih 800 junaka!

Iskreno Stevo Lapčević

Možda Vam se svidi i