Sremska Mitrovica – Za veći deo Srbije, pa i Srem danas je zbog ekstremno visokih temperatura na snazi narandžasti meteo alarm.

Republički hidrometeorološki zavod je objavio podatke za naredna tri dana i u prognozi za danas se navodi da se pored Srema u „narandžastom“ danas nalaze još i Beograd, Bačka, Banat, jugiostočna, zapadna i jugozapadna Srbija, Pomoravlje, Šumadija, kao i Kosovo i Metohija.

Kako se navodi na sajtu Zavoda, narandžasti meteo alarm znači da se ekstremno visoke temperature smatraju opasnim vremenskim pojavama.

„Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, piše na sajtu.

Nepovoljni vremenski uslovi za hronične bolesnike, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom ili meteoropate, naročito ako ovi uslovi potraju nekoliko uzastopnih dana. Povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih i drugih požara.

Narandžasti meteo alarm biće na snazi u Sremu i sutra, kao i u subotu.

Možda Vam se svidi i