Mitrovica NE zaboravlja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Održavanjem parastosa stradalima, polaganjem venaca na spomen obeležje i prigodnim kulturno-umetničkim programom u subotu, 7. septembra na polju Leget nadomak Sremske Mitrovica biće obeležena 105. godišnjica Bitke na Legetu.

Dan kasnije, odnosno u nedelju, 8. septembra na Spomen groblju takođe će biti održana sveta liturgija i parastos stradalima, zatim polaganje venaca na spomen obeležje i prigodan kulturno – umetničkim program kojim će se obeležiti još jedna godišnjica i to 77. godišnjica stradanja rodoljuba u Drugom svetskom ratu.

Legetska bitka odigrala se između srpske i austrougarske vojske 1914. godine za vreme Prvog svetskog rata njoj je stradalo više od 6.000 boraca Timočke divizije.

Pored sremskomitrovačkog pravoslavnog groblja Nemci i ustaše su od 1941. do 1944. ubili oko 7950 ljudi i žena. Izmučene žrtve su bajonetima primoravane da same sebi kopaju raku. Na Spomen groblju je sahranjeno i 308 boraca narodnooslobodilačke vojske, koji su pali za oslobođenje Sremske Mitrovice, kao i 20 vojnika bugarske i 18 vojnika Crvene armije. Tu su sahranjeni i posmrtni ostaci četvorice narodnih heroja: Janka Čmelika, Stanka Paunovića-Veljka, Boška Palkovljevića-Pinkija i Slobodana Bajića-Paje.

You may also like