Mitrovačkom Centru za socijalni rad „Sava“ prijavljena 185 slučaja porodičnog nasilja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Centar za socijalni rad iz “Sava” iz Sremske Mitrovice nizom aktivnosti uključiće se u kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

Porast nasilja u društvu direktno je povezan sa porastom nasilja u porodici. Najčešće žrtve nasilja u porodici su žene, deca i stare osobe. Statistika govori da:

  • svaka druga žena doživljava neki oblik psihičkog nasilja u porodici
  • svaka treća žena doživela je fizički napad od nekog člana porodice,
  • svaka četvrta žena izložena je pretnjama nasiljem,
  • najčeščće žrtve nasilja u porodici su supruge ili bivše supruge nasilnika
  • u ovoj godinu u Srbiji su 32 žene ubijene u porodičnom nasilju,
  • Centru za socijalni rad “Sava” tokom 2019. godine prijavljena su 185 slučaja nasilja u porodici.

Nasilje nad ženama je globalni problem koji prelazi granice različitih kultura, rasa, ekonomskih grupa i religija.

Ono ima različite oblike i forme, na različite načine je sankcionisano, a zajednica pokušava da nađe najbolja rešenja za prevenciju, suzbijanje i zaštitu od nasilja u porodici.

Međusektorska saradnja javnih službi, lokalne samouprave i nevladinih organizacija u borbi protiv nasilja nad ženama omogućava bolju i bržu razmenu informacija, ali i stvaranje sistema podrške koji je ugoročno efikasan u zaštiti žrtava nasilja u porodici.

U okviru obeležavanja 16 dana aktivizma borbe protiv nasillja nad ženama, a u cilju preventivnog delovanja Centar za socijalni rad “Sava” iz Sremske Mitrovice organizuje sledeće aktivnosti:

  • Tribine u tri seoske mesne zajenice koje imajuu za cilj edukaciju stanovništva, a pre svega žena, kako da prepoznaju sve oblike nasilja i kako da pomognu žrtvi da iz nasilja izađe. Prva tribina biće organizovana u četvrtak, 28. Četvrtka u Martincima,
  • Pozoršnu predstavu pod nazivom “Neću da ćustim”  u Pozorištu “Dobrica Milutinović” u Sremskoj Mitrovici čija tematika govori upravo o nasilju nad ženama.

Kroz ovu i slične aktivnosti CSR “Sava” želi da lokalnoj zajednici razvije nultu toleranciju na svaki vid nasilja, te da sugrađane edukuje i ohrabri da svaki oblik nasilja prijave nadležnim institucijama.

Možda Vam se svidi i