I Mitrovčani dali pedalu raku

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Proteklog vikenda u Sremskoj Mitrovici povodom obeležavanja oktobra – Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke održana je manifestacija pod nazivom “Daj raku pedalu”.

Manifestacija ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanje zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam koji je idealan kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke.

U okviru manifestacije Mitrovčani su organizovali simboličnu vožnju bicikala kroz grad, pa sve do Specijalnog rezervata prirode “Zasavica”.

„Daj pedalu raku 2019”, manifestacija koja se pored Sremske Mitrovice održava u još 22 grada širom Srbije.

“Kada govorimo karcinomu dojke postotak žena koje se izleče ukoliko se rak otkrije na vreme je veliki, međutim tu imamo i onu drugu stranu, pa su tako poražavajući podaci koliko je rak dojke fatalan za žene kod kojih se on otkrije u poodmalkom stadium. Manifestacijom “Daj pedalu raku” želimo da još jednom pozovemo sve naše sugrađanke da na vreme idu na preventivne preglede, da obave samopregled, da se odazivaju na mamografiju kako bi se na vreme izlečili ili preventivno delovali u slučaju ove opake bolesti. Danas, biciklizmom koji je veoma značajan kao aktivnost, kako u postoperativnom periodu, tako naravno i u prevenciji obeležavamo i pružamo podršku našem sugrađankama i njihovim porodicama”, rekao je načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić.

Učešće u manifestaciji su pored predstavnika lokalne samouprave uzeli i predstavnici zdravstvenih institucija – Doma zdravlja, Opšte bolnice, Zavoda za javno zdravlje, zatim Crvenog krsta, brojna udruženja građana iz nevladinog sektor, Tratlon klub “Sava”.

“U sklopu obeležavanja oktobra, meseca borbe protiv raka dojke, organizovana je ova manifestacija vožnje bicikla kao simboličan gest podrške toj borbi. Opšta bolnica Sremska Mitrovica uključena je u Nacionalni program skrininga raka dojke koji se u Srbiji sprovodi od 2012. godine, a po preporuci Svetske zdravstvene organizacije. U toku prošle godine, u našoj bolnici urađeno je na odeljenju radiologijr 1882 monografije, što je dosta imponzantan broj. Uglavnom se žene pozivaju na skrinig mamografije u jednoj životnoj dobi, obično je to oko 50 godina i dalje. Rak dojke je jedan od vodećih zloćudnih tumora kod žena, svih zemalja sveta, onih bogatih i siromašnih. Ono što je pridonelo porastu raka dojke i to je jedan od bitnih faktora, je to što žene sve kasnije rađaju, rađaju iza 30 godina života ili uopšte ne rađaju, znači dojke ne obave svoju biološku funkciju i kod tih žena su tumori dojke znatno češći. Tu su i od ostalih faktora rizika smanjena fitička aktivnost, nepravilna ishrana, mnoge hemikalije u ishrani, nečistoće u vodi u vazduhu, itd, to su neki od faktora koji doprinose svim tumorima. Preventiva je bitna u sprečavanju svih bolesti, pa tako i raka dojke. Mamografija je bitna, jer skrining mamografijom možete da otkrijete i one maligne promene u dojci koji se ne mogu otkriti pipanjem dojke, koje je opet jedna od prvih metoda samopomoći kod žena. Žene posle tuširanja, kupanja treba da same pregledaju svoje dojke i da na vreme alarmiraju bilo kakve promene koje se pojave na dojkama, skrining mamografija ima svoju bitnu stvar, ponavljam a to je da ona vidi one stvari koje se još ne osećaju,” rekao je dr Živko Vrcelj, direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica.

Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Republici Srbiji. Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti.

You may also like