Geotermalna elektrana na potezu Mitrovica – Ruma?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica/Ruma – Subotica, Kikinda i potez Sremska Mitrovica – Ruma potencijalne su lokacije za proizvodnju toplotne i električne energije na bazi geotermalnih potencijala koje Vojvodina ima. Među 22 sporazuma koje je naša država potpisala sa Francuzima, jedan se tiče upravo geotermije i nastavka saradnje Pokrajinske vlade sa francuskim stručnjacima u toj oblasti.

Srem nije Island, ali geotermalni potencijali i te kako postoje. Za njih se zna godinama, što potvrđuje i studija iz 80-ih godina prošlog veka. Ona pokazuje da Ruma leži na bezenu, čiji je temperaturni režim između 30 i 55 stepeni. Iskoristiti taj potencijal, za lokalnu toplanu i građane, bio bi, kažu u tom preduzeću, dobar posao.

„Nama bi to mnogo značilo jer bi se dobio jedan poprilično veliki toplotni potencijal mogli bi da izvršimo zamenu energenata koji potiču od fosilnog goriva“, kazao je Živan Mihajlović, JKP Toplana Ruma.

Termomineralna voda na izvorima u Nikincima i Buđanovcima godinama otiče u prazno. Buđanovački izvor, ne samo što ničemu ne služi, već ni analiza te vode nikada nije urađena.

„Tu bi trebalo da se urade neka detaljna istraživanja, da se urade duboke istražne bušotine u kojima bi se proverili potencijalni vodonosni slojevi koji daju termalne vode, ali to su dosta velika ulaganja tako da za sada smatram da nema dovoljno sredstava za tako nešto“, saopštio je Slobodan Oparušić, inženjer geologije, JKP Vodovod Ruma.

Novca za takva istraživanja u narednom periodu, ipak, bi trebalo da bude. Pokrajinska Vlada ozvaničila je nastavak saradnje sa Francuskim udruženjem profesionalaca u oblasti geotermije. Kompletan posao finansira francusko nadležno ministarstvo, a vrednost istraživanja je oko 500 hiljada evra, kaže potpredsednik Pokrajinske Vlade, Đorđe Milićević.

„Ovaj memorandum znači nastavak tog posla sa francuskom stranom, nastavak istraživanja, mapiranje naših potencijala u Vojvodini u tom smislu što je sve preduslov za neka dalja komercijalčna ulaganja u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora“, kazao je Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Učešće obnovljivih izvora energije, svakako se do 2020. mora povećati, a Srbija je, kaže Milićević na dobrom putu u tom poslu. Kada je reč o geotermalnim resursima, Vojvodina je, kažu stručnjaci, zlatna koka ovog dela Evrope, a Subotica, Kikinda i Sremska Mitrovica tj. Ruma potencijalne su lokacije za izgradnju geotermalnih elektrana.

RTV

You may also like