Sremska Mitrovica – U subotu, 31. avgusta na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici biće održan tradicionalni, 28. po redu Festival besedništva “Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči”.

Učešće na festivalu uzeće 29 besednika i to iz Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Kovina, još nekoliko mesta širom Srbije, kao i više njih iz Sremske Mitrovice. Broj učesnika iz našeg grada se, prema rečima Dušana Drče, direktora Ustanove za negovanje kulture „Srem“ – organizatora festivala je iz godine u godinu sve veći. Kvalifikacije će biti održane 31. avgusta u 10 časova u mitrovačkom pozorištu, a samo finale na gore pomenutoj lokaciji u 20:00 časova.

Besednici će se nadmetati u tri kategorije i to: autorska beseda, interpretacija i improvizacija.

Uvodnu besedu govoriće književnica Željka Avrić, a u revijalnom delu nastupiće Bend Ane Štajdohar.

Podsećanja radi, Festival besedništva je manifestacija koja podstiče vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. Ovaj Festival neguje kulturu reči i izražavanja, a njegov moto je „svetlost reči“. Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva i nastupaju srednjoškolci, studenti, glumci, pravnici, vojna i sveštena lica predstavljajući svoje institucije.

Prvi festival besedništva održan je 17. septembra 1992. godine. Zvukom fanfara i arijom Himne Festivala, čuvene Pindarove Prve Pitijske ode koju je otpevao Gradski hor „Sirmium cantorum“, pred tri hiljade gledalaca, sve je vraćeno unazad i vreme i ljudska misao. Beogradski retori i poznati glumci: Ljuba Tadić, Mira Banjac i Stevo Žigon bili su i Sokrat i Isidora Sekulić i Robespjer. Taj Festival imao je isključivo revijalni – teatralni karakter.

Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici: Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Kralj i mnogi drugi.You may also like