Dinar po dinar, zrno po zrno… Slaščani zajedno podižu parohijski dom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U toku ove godine startovala je realizacija projekta izgradnje parohijskog doma u Salašu Noćajskom. Deo radova je izvršen tokom proleća, a nastavak se očekuje u narednom periodu. U izgradnji učestvuju meštani Salaša zajedno sa crkvenim odborom i sveštenikom Nemanjom Živković.

 “S Božijim blagoslovom mi smo ušli u ovu 2019. godinu pripremajući se za veliki projekat, za projekat koji čeka već 20 godina na svoju realizaciju. Međutim, kao i svuda čovek nailazi na brojne prepreke, kaže se Bog će vas staviti na različita iskušenja, a nikada neće na ona kojima niste dorasli. Mi smo verovatno dorasli ovom našem projektu i počeli smo izgradnju parohijskog doma skoro od samog početka. Temelj za objekat smo imali i on je star 20 godina, ali smo morali da izradimo kompletno novu papirologiju, nov projekat po prvobitnom projektu Milorada Lale Dostanića i u martu mesecu smo nakon dobijanja građevinske dozvole startovali sa radovima, uradili smo osnovnu ploču na temelju i započeli smo zidanje crkvenog dela objekta“, priča sveštenik Nemanja.

On podseća da je u prizemlju parohijskog doma projektom predviđeno da bude smeštena višenamenska sala površine 60 metara kvadratnih namenjena meštanima, zajedno sa pratećim prostorijama, odnosno toaletima, kuhinjom, ostavom, a tu je predviđeno da se nalazi i sveštenička kancelarija. Na spratu je predviđeno da bude smešten stan za paroha.

„Trenutno se nalazimo u prvoj fazi radova, uradili smo do sada delimičan deo poslova i tražimo izvođača za nastavak. Predstoji nam druga ploča koja je izuzetno zahtevna sa ispustima i kada se završi delovaće vrlo impozantno i moćno, zatim ostali su da se izrade stubovi i jedan manji deo zidanja“, dalje kaže sveštenik.

On se sa ponosom i zadovoljstvom osvrće i na nedavno realizovanu akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga za nastavak radova.

„Moram da se zahvalim svim meštanima, jer zaista bez njih ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Akciju prikupljanja priloga smo najavili još na proleće, tamo pred Vaskrs smo napisali jedno pismo molbe vernicima, parohijanima da pomognu svoj hram, odnosno izgradnju ovog crkveno – narodnog doma. Samu akciju realizovali smo 14. jula kada smo posetili svaki dom naše parohije, konkretno mislim na Salaš Noćajski i ja sa jednim ponosom i zadovoljstvom mogu da se zahvalim svim vernicima i ljudima koji su našli za shodno da pomognu svoju crkvu koliko god je to bilo u njihovoj moći. Naravno, naša akcija nije završena, ima još domova koji taj dan nisu uputili donacije, ali su najavili da će to učiniti u narednom periodu“, objašnjava sveštenik i dodaje da su prilozi prikupljani kako u novcu, tako i u pšenici, pa ko je kako mogao on je tako i pomogao.

Veliku zahvalnost sveštenik je uputio i kompaniji „Metalfer“ koja je uputila veliku donaciju u vidu armaturnog gvožđa, čija vrednost iznosi preko 300.000 dinara. Gvožđe je isečeno i spremno da se odmah ugradi.

Plan je, kako dalje priča, da se do kraja kalendarske godine završi prva faza radova, zidanje do druge ploče.

„Sa crkvenim odborom u januaru mesecu kada sam razgovarao i pripremao papirologiju za ovaj projekat rekao sam da prvo narod mora pomoći, jer je to projekat za sve nas i moramo mi svojim primerom da podstaknemo druge da nam pomognu i narod je zaista to shvatio ozbiljno. Jako sam prijatno iznenađen kako je naša akcija prošla, načinom na koji su nas meštani dočekali, mene i članove crkvenog odbora, nikakvu neprijatnost nismo doživeli ni u jednom domu, tamo gde smo dobili dobrovoljni prilog mi smo se zahvalili, neka gospod Bog im vrati višestruku, tamo gde nismo dobili prilog opet smo se zahvalili sa rečima da u nadi živimo da i ti domovi pomognu“, priča sveštenik.

Prema njegovim rečima prilog je dalo 320 od 400 domova.

„Veliki broj domova je pomogao i zaista sam srećan i ponosan na svoje ljude, od mnogih nisam očekivao prilog zbog njihove materijalne skromnosti, ali su ljudi sa jednom radošću pomogli, koliko je ko mogao pomogao je. U ovom trenutku ne želim da pričam o ciframa i novcima koje smo prikupili, jer je to kumalativno, prilozi i dalje pristižu, ali mogu da kažem da smo do sada platili građevinski materijal i radove u iznosu od 390.000 dinara. Na kraju godine će svi meštani imati transparentan uvid u svaki potrošen njihov dinar, to je moje obećanje i moj posao da iznesem pred ljude ono za čega su dali novce“, kaže sveštenik Nemanja i dodaje da u narednom periodu očekuje i svesrdnu pomoć lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica u realizaciji projekta za koji smatra da je najveći u selu u poslednjih nekoliko decenija.

„Ovo je jedan objekat koji će mnogo koštati, ali koji će i dugo trajati, mnogim generacijama koje tek dolaze. Ne možemo ga sami sagraditi, nismo dovoljno duhovno i materijalno jaki, ali daće Gospod da zajedničkim snagama i to učinimo. Ko crkvi dalje Bogu pozajmljuje, a Bog nikome dužan ne ostaje“, završava Nemanja.

Možda Vam se svidi i