Dan ružičastih majica – Zajedno u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici danas je održana tribina učeničkih parlamenata naše opštine na temu „Vršnjačko nasilje“.

Cilj ove tribine je obeležavanje međunarodnog Dana ružičastih majica – „Pinki shirt day“. Obeležavanje ovog datuma je deo evropskog eTwinnuing projekta koji učenici „Zmajeve“ škole realizuju već drugu godinu za redom u saradnji sa učenicima škola iz naše i evropskih zemalja.

Tribina je održana pod pokroviteljstvom Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport.

„Nažalost godinama smo svedoci prisustva vršnjačkog nasilja u našim osnovnim i srednjim školama, ono na čemu mi kao odrasle i odgovorne osobe treba da radimo jeste prevencija ove negativne društvene pojave i zaista se dosta pažnje u sremskomitrovačkim školama posvećuje tom problemu. Iskreno, mislim da ipak to nije dovoljno, jer i dalje imamo veliki broj slučajeva vršnjačkog nasilja, ali jedan od načina da se sa tim problemom nosimo jeste da ga pre svega đaci prijave. Upravo zbog toga apelujem na sve njih da prijave bilo koji vid nasilja“, rekla je prilikom današnje tribine zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović.

Ona je posetila da je u svakoj školi formiran tim za prevenciju protiv nasilja i da se đaci pre svega mogu obratiti članovima istih, zatim predagoškoj službi, direktoru škole, razrednom starešini/učiteljima.

Jedan od moćnih načina koji se može u školama sprovoditi u cilju borbe protiv vršnjačkog nasilja prema rečima profesorice Tatjane Ljubišić jeste igranje forum teatra ili forum scena.

Ona je kratko objasnila da je forum teatra praktičan način delovanja protiv vršnjačkog nasilja sa ciljem da se žrtva osnaži i da joj se ukaže na načine borbe protiv nasilja.

„Dan ružičastih majica“ obeležava se od 2007. godine kada je dečak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dečaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege zgrozile su se zbog takve činjenice i odlučili su da dignu svoj glas protiv nasilnika. Učenici su se solidarisali sa zlostavljanim dečakom tako što su se sutradan u školi pojavili u ružičastim majicama.

Možda Vam se svidi i