Bezbedna vožnja u putničkim vozilima na visokim temperaturama

Od strane Ozon
0 komentar

Sezona godišnjih odmora povećava broj učesnika u saobraćaju, a i mogućnost većeg broja saobraćajnih nezgoda. Statistike pokazuju da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava leti i to najčešće u julu, avgustu i septembru. Кako bi smo putovali bezbedno, potrebno je pridržavati se određenih saveta za vožnju u letnjim uslovima.

Preporuke za vožnju u putničkom automobilu u letnjim uslovima:
Ne ulazite u automobil koji je stajao na suncu, obavezno otvorite sva vrata i prozore, uključujući i prtljažnik. Tako će te provetriti i za neki stepen rashladiti vazduh u automobilu.

Upotreba klima uređaja treba da omogući da unutrašnja temperatura bude niža 5 do 7 stepeni od spoljašnje. Nikako ne podešavati klimu u automobilu na najjači stepen hlađenja.

Tokom vožnje po visokim temperaturama i putovanjem na dužim relacijama potrebno je pravtiti pauze na svaka dva sata. Tokom pauze provetrite vozilo, lagano se istegnite, unesite tečnost (vodu ili prirodne sokove) da bi otklonili prve znake umora koji se obično javljaju nakon drugog sata vožnje.

Velike vrućine predstavljaju rizik po bezbednu vožnju, jer mnogo brže dovode do umora i iscrpljenosti. Umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima, a neminovan je pratilac dugih vožnji, naročito u noćnim i nepovoljnim klimatskim uslovima, poput velikih vrućina. Кako biste sprečili ili odložili nastanak umora u toku vožnje, pre putovanja se dobro naspavajte i odmorite.

Vožnja pod uticajem psihoaktivnih supstanci i/ili alkohola je ogroman rizik za sve učesnike u saobraćaju.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i