10 godina od otvaranja „Carske palate“ i nagrada za dr Vernera

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Svečanost povodom obeležavanja deset godina od otvaranja Vizitorskog centra Carska palata Sirmijuma i uručenja Plakete Grada prof. dr Majklu Verneru za doprinos u istraživanju, prezentaciji i promociji antičkog nasleđa Sirmijuma i kulturne baštine Sremske Mitrovice održana je u petak.

Prof. dr Majkl Verner, profesor na Državnom univerzitetu Nјujorka u Olbeniju (SAD) više od 30 godina bavi se istraživanjem arheoloških iskopavanja na Severnom Balkanu i u Americi i promoviše antičko nasleđe Sirmijuma.

Majkl Verner se zahvalio na najvišem gradskom priznanju i rekao da ono za njega ima poseban značaj.

„Za mene lično je čast da primim Plaketu od Grada Sremske Mitrovice kao jednu potvrdu mog rada i ona je veoma značajna u mojoj profesionalnoj karijeri. Mitrovicu sam posetio prvi put daleke 1969. godine kada sam sa grupom arheologa iz SAD i Srbije radio na arheološkim iskopavanjima Carske palate i obližnjeg hipodroma-cirkusa. Tada, kada je počela američko-srpska saradnja bio sam na postdiplomskim studijama.”

Plaketu Grada uručio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader. Ovo priznanje dodeljuje se pravnim licima i građanima koji su se posebno istakli svojom delatnošću na humanitarnom, kulturnom i drugom planu.

„Antičko nasleđe Sirmijuma poketač je razvoja turizma i jedan od glavnih brendova u promociji Grada. Carska palata, Arheološko nalazište „Glac” i druge rimske iskopine veoma su važni u očuvanju kulturnog nasleđa Grada. Velika dosadašnja podrška prof. Vernera kako ovde, tako i u inostranstvu u promovisanju našeg brenda, našeg Sirmijuma je velika, ogromna. Plaketa je samo mali znak pažnje u odnosu na ono što je on učinio za Sremsku Mitrovicu”, rekao je gradonačelnik Sanader.

Svečanosti je prisustvovao i ministar Branislav Nedimović koji je u vreme otvaranja Carske palate bio gradonačelnik.

Prisutnim gostima dobrodošlicu je poželo Ljubiša Šulaja direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica i rekao nešto više o Vizitorskom centru.

„Vizitorski centar Carska palata Sirmijuma veoma je značajan ne samo za naš grad, već i za čitavu Srbiju. Pored same Carske palate, značajno je konzerviranje mozaika za šta je posebno formirana konzervatorska radionica, a za čiju izradu je zaslužan i Majkl Verner. Ovaj posao smo počeli zahvaljujući angažovanju prof. Vernera i ljudi iz Ambasade SAD koji su prepoznali značaj konzervacije prvog i najvrednijeg mozaika na ovim prostorima, a to je mozaik Merkura koji možete da vidite u ovim prostorijama. Posle je sve kao reka počelo da teče, uključilo se i Ministarstvo kulture,” rekao je Šulaja.

Carska palata, deo je kompleksa koji je činio čak četvrtinu antičkog grada Sirmijuma. Posetiocima su vidljive privatne odaje, u kojima su otkrivene i instalacije za podno grejanje.

Nakon svečanosti, prisutni su na lokalitetu mogli da pogledaju izložbu izuzetno vrednih arheoloških nalaza iz Muzeja Srema.

Možda Vam se svidi i