Sremska Mitrovica – Još samo nešto više od deset dana vozači ni zakonski neće biti u obavezi da poseduju zimsku auto – opremu.

Prema važećem Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima svi vozači u obavezi su da zimsku opremu poseduju od 1. novembra do 1. aprila.

Pravilnikom je propisano da vozila u tom periodu moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici nisu obavezni.

U Pravilniku se takođe navodi da u pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra, lanci za sneg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije koji se, u slučaju potrebe, postavljaju na najmanje dva pogonska točka.

Možda Vam se svidi i