Završena grejna sezona

Sremska Mitrovica – Grejna sezona nakon 195 juče je u Sremskoj Mitrovici i zvanično završena. Tim povodom direktor JKP „Toplifikacija“, Slavko Sladojević organizovao je konferenciju za medije.

Kao i sezonu ranije i ova je, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, počela nekoliko dana ranije, nego što je predviđeno, odnosno 3. oktobra 2017. godine.

Prema rečima Sladojevića, iako je grejna sezona zvanično završena, ukoliko bude bilo potrebe ona može da se produži eventualno do 1. maja, kada JKP „Toplifikacija“ ulazi u prvu fazu remonta.

„Grejna sezona 2017/2018 prošla je bez problema sa isporukom toplotne energije, imali smo samo dve intervencije koje naši korisnici nisu osetili, jer su one izvršene tokom noći”, kaže Sladojević.

On dodaje da su pred sam kraj grejne sezone prekontrolisane sve podstanice i šahtovi kako bi se uočili i zatim u okviru prve faze remonta uklonili eventualni nedostaci. Takođe ono što će se raditi nakon prvog dana maja meseca jeste i samo čišćenje kotlova.

Kada je govorio o potrošnji energije Slodojević je istakao da je ona ove godine bila veća u odnosu na prošlogodišnju.

“Za ovih 195 dana potrošeno je 30.632 megavatčasova, u daljinskom sistemu grejanja iz “Panonskih elektrana” kojim se snabdeva centralni deo grada. Naselje KP Dom potrošilo je 3.467, Stari most 3.561 i Stevan Sremac 473 megavatčas. Po potrošnji po kvadratnom metru stambenog prostora ceo sistem, kad sve saberemo – pomenuta naselja i centar, potrošnja je bila 156 kilovatčasova po metru kvadratnom. Kad gledamo pojedinačno, KP Dom potrošio je 216, Stari most 134 i Stevan Sremac 138 kilovatčasova, iz čega se može zaključiti koliki su problemi u grejanju naselja KP Dom. Ono što je do “Toplifikacije” nadam se da ćemo da rešimo u naredne dve godine. Zamenićemo kompletnu toplotnu mrežu u naselju, sve zgrade će na samom ulazu biti opremljene kalorimetrima i kad se bude prešlo na naplatu po potrošnji bićemo spremni, sve što bude gubitaka u mreži, padaće na teret našeg preduzeća, što potrošači neće osetiti”, dodao je Sladojević.

Što se tiče naplate, ona se, prema rečima Sladojevića, kreće preko 90%.

“Ukoliko neki naši korisnici imaju problema sa plaćanjem svojih računa mi im stojimo na raspolaganju, pravimo protokole, reprograme duga, dajemo na odloženo, odnosno maksimalno im izlazimo u susret. Ukoliko i pored svih tih mogućnosti ne možemo sa dužnikom da postignemo dogovor, pristupamo naplati preko izvršitelja, retki su ti slučajevi, ali se dešavaju”, kaže Sladojević.

On kratko dodaje i da naredne grejne sezone ne očekuje da će biti promene u cenovniku.

“Mogu slobodno da kažem da je iza nas uspešna grejna sezona”, završava Sladojević.

JKP “Toplifikacija” greje oko 250.000 metara kvadratnih, odnosno oko 3.450 stanova.

You May Also Like