Zahtevi i ove godine: Više od 1.000 mitrovačkih penzionera tražilo povraćaj umanjenih primanja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Preko Gradskog udruženja penzionera Sremske Mitrovice do sada je više od 1.000 penzionera podnelo zahtev za povraćaj penzija Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ovu informaciju za Ozon potvrdila je Mirjana Treskanica, predsednica mitrovačkog Udruženja. On je još jednom pozvala sve penzionere kojima su penzije umanjene 2014. godine da im se jave kako bi popunili obrazac i od države zahtevali ono što im zakonski pripada.

Po preldogu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, koji je usvojila Vlada Srbije penzije su smanjene od novembra 2014. godine do decembra 2017. godine. Za penzionere čija su primanja veća od 25.000, a manja od 40.000 dinara koeficijent umanjenja je iznosio 0,22, a za one koji su primali iznad 40.000 dinara koeficijent je bio 0,25.

Fondu PIO podnose se zahtevi za izdavanje uverenja o visini i načinu povraćaja neisplaćenih penzija, kao i uverenja o isplati penzije u periodu od početka smanjivanja do dana podnošenja zahteva.

Prema Zakonu o obligacionim odnosima, od novembra prošle godine počelo je da zastareva pravo na finansijsko potraživanje po osnovu smanjenja penzije starije od tri godine. Kašnjenjem za jedan mesec gubilo se pravo samo na iznose za taj mesec.

Podnošenjem zahteva oštećeni započinju postupak zaštite svojih ustavnih prava, koji može biti nastavljen predlogom za vansudsko poravnanje sa Državnim pravobranilaštvom ili sudskom parnicom.

Prostorije Udruženja su smeštene u ulici 28. marta, broj 17, a otvorene u periodu od 09:00 do 12:00 časova.

ekapija/Ozon

You may also like