Više nagrada za predstavu „Niz prugu“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na 9. Međunarodnom festivalu dramskih i omladinskih predstava u Jagodini, a zatim i na Festivalu amaterske pozorišne režije u Leskovcu predstava „Niz prugu“ prema istoimenom romanu Jelene Nedić, osvojila je ukupno četiri nagrade.

Na oba festivala Stefan Tajbl je nagrađen za najbolju režiju, a Danica Crnobrnja za najbolju žensku ulogu.

Tim povodom u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici održana je konferencija za medije. Na njoj su prisustvovali upravo nagrađeni Tajbl i Crnobrnjia, kao i autorka romana „Niz prugu“ Jelena Nedić, zatim direktorica Pozorišta „Dobrica Milutinović“ Jelena Janković i zamenik načelnika Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport Zoran Miščević.

9. Festival u Jagodini održan je u periodu od 22. do 27. oktobra. Žiri je bio u sastavu: glumac Irfan Mensur, pisac Miroljub Nedović i Marina Mišić kao predstavnik grada domaćina.

6. Festival amaterske pozorišne režije u Leskovcu održan je od 1. do 6. novembra. Predstave je ocenjivao tročlani žiri – reditelji Isidora Goncić i Predrag Stojmenović i glumac Ivan Janković.

Sremskomitrovačko Pozorište „Dobrica Milutinović“ logistički je podržalo predstavu „Niz prugu“, što je na konferenciji potvrdila i direktorica istog.

„Pre svega ja bih čestitala Danici i Stefanu na nagradama koje su osvojili. Uvek se naježim kada gledam Danicu u liku Nevene, jer ona taj lik ume da iznese na najbolji način, ali moram da naglasim da je cela ekipa koja je radila na predstavi zaista sjajna i po meni svi su zaslužili nagrade. Roman „Niz prugu“ koji je objavljen u izdanju Lagune je jedna drama sa elementima trilera, ima elemente i detektivske priče i verujem da je to ono što je učinilo ovaj roman interesantnim da se prenese na scenu i drago mi je što je Stefan prepoznao te kvalitete romana i uvideo da od njega može da se napravi jedna dobra pozorišna predstava“, rekla je autorka romana Jelena Nedić na konferenciji.

Ona je dodala da se roman, pa i knjiga bave aktuelnim temama i govore o tome da svako ko zađe u svet poroka ne može da očekuje da će iz njega izaći bez posledica.

„Poruka romana je da ako pravimo neke prevelike kompromise protiv svojih sistema vrednosti i suštinskih principa ništa dobro od toga ne može biti“, rekla je Nedić.

Zamenik Miščević kratko je rekao da je uvek dobro nagraditi kreativnost i da veruje da su ovo tek prve nagrade za predstavu „Niz prugu“.

 

You may also like