Večeras otvaranje izložbe „Grad od peska“

Sremska Mitrovica – Studenti 3. godine osnovnih studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna Odseka za umetnost i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u okviru završne faze ovogodišnjeg Sinteznog projekta pripremaju grupnu izložbu – prostornu instalaciju, koja će biti prikazana u subotu, 19. maja, sa početkom u 20 časova, u okviru 15. Noći muzeja u potkrovlju Galerije „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici. Tim povodom juče je u Gradskoj kući održana konferencija za medije na kojoj su prisustvovali predstavnici Fakulteta i lokalne samouprave.

Izložbom „Grad od peska“ studenti će predstaviti svoje jednogodišnje traganje za ambijentalnim scenskim prostorima Sremske Mitrovice, stvarnim i zamišljenim, a svako pojedinačno traganje, svaku ličnu priču će pretočiti u novu prostornu intervenciju. Studenti će tako publiku voditi kroz još neosvojeni prostor potkrovlja Galerije „Lazar Vozarević“, ali i osvojene, svoje lične prostore, inspirisane ambijentima i bogatstvom istorije Sremske Mitrovice.

„Tokom dva semestra studenti su se bavili Sremskom Mitrovicom kao gradom koji je i mene lično očarao u prvom susretu. Studenti na trećoj godni povezuju arhitekturu, pozorište i vizuelnu umestnost sa inženjerskim disciplinama ispituju ambijentalne scenske prostore različitih vojvođanskih gradova. Ove godine smo se opredelili za Sremsku Mitrovicu pre svega zbog duge i bogate istorije i počeli smo istraživanje slojeva svih istorijskih priča. Specifičnost ove izložbe je u tome što ti radovi još nastaju, bavili smo se pored vašeg grada Bogdanom Bogdanovićem arhitektom, delom Orhana Pamuka i došli smo do veze između svih tih tema i lično studenata. Važan je i prostor Galerije u kojem će se odigrati susret svih tih stvari”, istakla je na konferenciji Tatjana Dadić Dinulović, profesor scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport lija Nedić, pozvao je sugrađane da dođu na otvaranje ove neobične izložbe.

“Prošle godine smo počeli saradnju sa Fakultetom tehničkih nauka i dugujem zahvalnost studentima i njihovom profesoru što će Mitrovčani sutra u Noći muzeja moći da vide jednu nesvakidašnju izložbu. Prepoznali su potencijale Sremske Mitrovice, nasleđe i koje imamo i vredno su radili nekoliko meseci na projektu čije ćemo rezultate moći da vidimo sutra uveče”, rekao je Nedić.

Nastavni tim Odseka za umetnost i dizajn: Tatjana Dadić Dinulović, Jelena Janev, Slađana Milićević, Aleksandra Pešterac, Milica Stojšić, Iva Ilić i Bojana Nikolić.

Studenti: Aleksandra Tatić, Ana Škrbić, Ana Tasovac, Dunja Lukić, Đurđina Samardžić, Emilija Savić, Jelena Borić, Marija Stevović, Matea Puškarić, Milena Novaković, Milica Cimeša, Miljana Manojlović, Nemana Apić, Selena Bačkalić, Teodora Gašević, Zoran Simić.

Realizaciju izložbe pomogli su Gradska uprava za kulturu, sport i omladinu grada Sremske Mitrovice, galerija Lazar Vozarević i arhitekta Ivan Filipović.

O jednogodišnjem sinteznom projektu:

„Grad od peska“, kako piše Bogdan Bogdanović, „nije baš uvek od peska, niti e uvek okružen samo peskom, niti je sagrađen u dečjoj igri. Pa ipak, modernom čoveku zaveštava jednu vedru i pomalo detinjastu filozofiju… Ta je filozofija omogućila da se Gradovi od peska lako grade, i a se još lakše bez griže savesti, prepuštasju zubu vremena.“ (Bogdanović, Gradoslovar). Za razliku od modernih „betonskih gradova“ mrtvački statičnih, koji su prema Bogdanoviću, „tvrdi i za igru sasvim neuračunljivi“, gradovi od peska su živi i dinamični, oni nestaju i nastaju pod menama životne igre… S druge strane, duh mesta (genius loci) na kojem takvi gradovi nastaju i nestaju hrani se upravo tim cikličnim gradnjama i razgradnjama; on je znatan čak i kada su materijalni ostaci koi prizivau slike nekadašnjih gradova neznatni. Složena, sedam hiljada godina duga istorija življenja na prostoru Sremske Mitrovice, pokazuje se tako u kontinuitetu samo u onome što bi se moglo izraziti kao duh njenog mesta koi je, u ovom slučaju, vajalo samo vreme od antike i sredneg veka, preko nemirnog XIX i XX stoleća. Tako je tema sinteznog projekta istraživanje, promišljanje, te novo kreativno čitanje Sremske Mitrovice kao „grada od peska“, koji je istovremeno bio i polje istraživanja, kao i mesto realizacije umetničkih projekata studenata. Osim Sremske Mitrovice, tematski oslonci ovogodišneg sinteznog projekta su i dela Orhana Pamuka, a pre svega romani „Žena crvene kose“ i „Istanbul“, kao i stvaralački opus arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Autor ilustracije: Milena Novaković

You May Also Like