Odloženo suđenje strankinji koja je pretukla sudiju u S. Mitrovici

Mađarska državljanka T. P. I. (49), (Terdika Posci Ildiko) koja je koja je pretukla predsednicu Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici Zoricu Marinković Ilieski, nije htela da iznese odbranu iako joj je bio obezbeđen prevodilac, te je suđenje odloženo za 29. maj.

– Sudija je doneo rešenje da se odloži sudski proces zbog nemogućnosti uzimanja odbrane – kaže izvor “Dnevnika i dodaje da je T. P. I. nije htela da komunicira iako je imala obezbeđenog prevodioca, jedino je u par navrata nešto gestikulirala rukama.

T. P. I. se tereti za krivično delo ometanja pravde i ugrožavanja sigurnosti na štetu sudije Zorice Marinković Ilieski, za koje je zaprećena zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Podsetimo, predsednicu Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici Zoricu Marinković Ilieski, pre nešto više od mesec dana u sudnici, tokom suđenja, pretukla je T. P. I. Državljanka Mađarske je pretukla sudiju nakon što joj je izrečena kazna od 15.000 dinara zbog prekršaja iz Zakona o strancima.

Kako su tada preneli mediji, nju je policija zatekla nedaleko od Šida bez ličnih dokumenta. Ona je, navodno, vraćena s granice zbog neispravne dokumentacije. Po hitnoj proceduri doneta je presuda, a dežurni sudija bila je upravo predsednica Prekršajnog suda.

Nakon izricanja presude, strankinja je počela da viče i krenula ka sudiji i počela da je udara rukom koja joj je bila u gipsu. Zapisničarka je pokušala da pomogne sudiji Zorici Marinković Ilieski i dozivala pomoć, nakon čega su dotrčali policajci koji su bili ispred sudnice.

Sudija je u napadu zadobila teške telesne povrede.

Incident se dogodio 8. aprila tokom suđenja, kada je sudija Marković Ilieski, nakon saslušanja i priznanja okrivljene da je ilegalno prešla granicu Srbije, državljanki Mađarske izrekla kaznu od 15.000 dinara.

Mitrovčani ne pamte da se ikada nešto slično dogodilo u zgradi suda, pogotovo usred sudnice, neposredno nakon izricanja presude.

Iz Udruženja prekršajnih sudija su odmah po nemilom događaju saopštili da je Zorica Marinković Ilieski zadobila teške telesne povrede i da je „u teškom psihofizičkom stanju prevezena u Hitnu pomoć“. Oni ističu da je reč o „nezapamćenom napadu na sudiju“.

– Nakon što je okrivljena priznala prekršaj, sudija joj je, u prisustvu prevodioca i zapisničarke, izrekla novčanu kaznu od 15.000 dinara, za šta Zakon o strancima propisuje kaznu od 10.000 do 50.000 dinara, posle čega je okrivljena ustala, prišla da potpiše zapisnik i brutalno pretukla sudiju -navedeno je u saopštenju. – Užasnuti smo tim događajem i insistiramo na tome da se protiv učinioca brzo sprovede postupak i najoštrije osudi, kao i da se preduzmu sve neophodne mere i aktivnosti da bi sudije prekršajnih sudova imale uslove da svoju funkciju obavljaju u bezbednom i zaštićenom okruženju – saopštilo je tada Udruženje.

Osim toga, po njihovim rečima, sudije prekršajnih sudova su često izložene pretnjama, zastrašivanjima i omalovažavanjima.

Po našim saznanjima, sudija Zorica Marinković Ilieski 17 godina radi u sremskomitrovačkoj Palati pravde i svoj posao obavlja časno i pošteno. Ona je nakon nemilog događaja izjavila za medije da oseća veliko poniženje što joj se tako nešto dogodilo.

Izvor: Dnevnik.rs

You May Also Like