Uspešno završen projekat „Granice bez ograničena“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U ponedeljak, 12. februara se i zvanično završva implementacija prekograničnog Projekta „Boards without borders: improving life quality for marginalised groups through people-to-people approach“ (Granice bez ograničenja: poboljšanje kvaliteta života za marginalizovane grupe kroz pristup ljudi ljudima)/CRIS 2016/377-305/, po Cross-Border Programme Croatia-Serbia 2007 – 2013, IPA Component II – Cross-Border Cooperation.

Nosioci Projekta, koji je trajao 18 meseci, od 13. avgusta 2016. godine, su Crveni krst Sremska Mitrovica i Udruga osoba sa invaliditetom „Bubamara“ iz Vinkovaca (Republike Hrvatska), a partneri su Centar za socijalni rad Šid i Centar za socijalnu skrb Vinkovci. Ukupna vrednost projekta je 708.524,00 EUR, za svakog prekograničnog partnera po 350.000,00 EUR.

Opšti cilj prijekta je bio podrška naporima za oporavak u poplavljenim područjima u cilju povećanja tehničkih kapaciteta entiteta u pograničnim oblastima da brzo i efikasno reaguju na krizne i vanredne situacije, a specifični ciljevi su bili: poboljšanje položaja marginalizovanih grupa u poplavljenim područjima Hrvatske i Srbije kroz pružanje socijalnih usluga kako bi se sprečila njihova segregacija i povećala njihova nezavisnost i vidljivost i unapređenje komunikacije, saradnje i aktivnog dijaloga između hrvatskih i srpskih lokalnih NVO i javnih organizacija, koje pružaju socijalne usluge,a u cilju razvoja zajedničkih kapaciteta za reagovanje na vanredne situacije i na potencijalne katastrofe.

Od ukupno opredeljenih sredstava, za partnere u Srbiji, 224.000,00 EUR je usmereno za nabavku opreme i povećanje tehničkih kapaciteta organizacija, za brz i efikasan odgovor u toku vanrednih situacija. Nabavljena su 4 kombi vozila adaptirana za prevoz osoba sa invaliditetom i dva čamca, takođe prilagođena za prevoz osoba sa invaliditetom. Obučeno je 10 spasilaca za reagovanje u kriznim situacijama, 3 rukovaoca čamcem i 3 negovateljice za rad sa OSI.

Tokom implementacije na Projektu je bilo angažovano 10 profesionalno zaposlenih iz Crvenog krsta Sr.Mitrovica i CSR Šid i 5 volontera Crvenog krsta, koji su u okviru projekta bili na raspolaganju korisnicima i njihovim porodicama za usluge psihosocijalne podrške, besplatne pravne savete i zdravstveno preventivne usluge.

Za 18 meseci realizovano je oko 1000 poseta starim, nemoćnim ili invalidnim licima, uključeno je oko 150 osoba i pređeno blizu 24 000 km. Od momenta nabavke prilagođenih vozila, korisnicima je bio omogućen besplatan prevoz do ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, kako na lokalnom nivou, tako i do ustanova velikih zdravstvenih centara u Beogradu i Novom Sadu. Sve aktivnosti finansirane su iz sredstava Evropske Unije.

You may also like