Uspešno realizovana još jedna akcija besplatnih preventivnih pregleda

Od strane Ozon
0 komentar

Nova akcija Ministarstva zdravlja – besplatni preventivni pregledi za sve građane, organizovana je u toku jučerašnjeg dana i u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica. Građani su imali priliku da obave: pulmološke preglede (po potrebi rtg pluća), očne preglede i laboratorijske analize – tumor markere na karcinom debelog creva – CA 19.9 i CEA.

Akcijom je koodinirao direktor mitrovačke bolnice dr Živko Vrcelj i u izjavi za medije napomenuo da, nedovoljna briga o zdravlju, povezana s nedostatkom vremena da se ode kod lekara, kao i činjenica da se na mnoge preglede duže čeka, dovode do toga da se umire i od bolesti koje su, da su otkrivene, mogle biti izlečene ili bar zalečene.

Stoga je cilj i ove akcije jačanje svesti o neophodnosti redovnih zdravstvenih kontrola, revencija i rano otkrivanje najmasovnijih bolesti u našoj populaciji.

„I oni građani koji nisu zdravstveno osigurani i iz nekog razloga nemaju zdravstvenu knjižicu, mimo redovnih procedura, bez čekanja i zakazivanja, danas su proveravali svoje zdravlje u našoj ustanovi. U ovoj akciji po prvi put imamo preglede pluća i tu je evidentan nešto veći broj pacijenta, ali će svi do kraja akcije biti pregledani“ rekao je dr Vrcelj i dodao, da je, u svim dosadašnjim akcijama, od septembra 2017.godine, u Opštoj bolnici, različite preglede obavilo oko 2500 građana, a od tog broja njih blizu 150, upućeno je na dalju dijagnostiku i lečenje.

U ovomesečnoj akciji Ministarstva zdravlja, učestvovalo je 7 lekara specijalista i 10 medicinskih sestra, kao i glavna sestra polikliničkog sektora Milkica Кajtez. Akciji se odazvalo 200 građana i obavljeno 238 pregleda i analiza : 61 pregled pluća, 79 očnih pregleda i 98 analiza – tumor marker na karcinom debelog creva.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i