U petak humanitarni koncert za Luku Žilića

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – „Lukin glas“, humanitarni koncert za Luku Žilića biće održan u petak, 14. septembra u Sabornom hramu „Svetog Dimitrije“ u Sremskoj Mitrovici sa početkom u 19:00 časova.

Tim povodom danas je u Gradskoj kući održana konferencija za medije na kojoj su govorili organizatori koncerta i to novinar Stevo Lapčević, načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport Ilija Nedić, horovođa Crkvenog hora „Sveti Sava“ Jovanka Ivanić i Biljana Matić ispred Kancelarije za mlade Sremska Mitrovica.

Svi oni zajedno su uputili apel Mitrovčanima, ali i svim drugim ljudima dobre volje da se u što većem broju odazovu na akciju i pomognu Luki koji boluje od spazmične distnoije, što znači da nema kontrolu nad ekstremitetima, ali i od epilepsije.

Luka je osuđen na život u kolicima i na svakodnevne vežbe kako bi očuvao minimum pokreta, uključujući i unapređenje akta gutanja što mu je takođe otežano zbog distonije, odnosno zbog jakih napada grča koje ne može da kontroliše. On ne može da se kreće, da stoji, da puzi, ništa.

Najbolji način za vežbu koja ne može da dovede do izlečenja, ali može da koristi jačanju mišića je putem „Motomeda“, bicikla na struju sa posebnim softverom koji sprečava grčeve. Cilj organizovanja koncerta upravo jeste prikupljanje sredstava za kupovinu „Motomeda“ koji Lukina majka nije u mogućnosti sama da mu obezbedi.

Na koncertu će nastupiti Crkveni hor „Sveti Sava“, Hor biblioteke „Sirmium kantorum“, hor OŠsnovne škole “Sveti Sava“, vokalni sastav Udruženja za kreativni razvoj dece „Piccolo“, hor Udruženja grčko srpskog prijateljstva „Irida“, etno grupa „Srpski dom“, hor „Krančević“ i hor „Blagoslov“.

You may also like