Startuje projekat „Mitrovica grad bez neplivača“

Od strane Ozon
1 komentar

Sremska Mitrovica – Na bazenu „Pinki“ u Sremskoj Mitrovici počinje obuka neplivača seoskih područnih odeljenja osnovnih škola u okviru projekta „Mitrovica grad bez neplivača“.

Organizatori obuke koja ima za cilj da se aktivnosti koje su moguće deci iz grada približe i deci iz seoskih sredina su Sportski savez Grada, Uprava za sport, kao i bazen „Pinki“.

Povodom početka realizacije projekta u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici juče je održana konferencija za medije. Na njoj su govorili načelnik Uprave za sport Ilija Nedić, generalni sekretar Sportskog saveza Nemanja Crnić, zatim direktor PSC „Pink“ Vasilj Ševo i Aleksandar Gavrilović, stručni saradnik na bazenu i instruktor plivanja.

Nedić je na samom početku konferencije kratko izrazio zadovoljstvo što će se jedan takav projekat realizovati u Sremskoj Mitrovici i izrazio nadu da će on biti veoma uspešan i da će deca pokazati zainteresovanost za učešće u istom.

„PSC „Pinki“ je žila kucavica mitrovačkog sporta i sve ono što se najbitnije dešava, dešava se u „Pinkiju“. Bazen koji je izgrađen prošle godine i pušten u rad za dane grada, jedan je od najvećih kapitalnih objekata urađenih u našem gradu i predstavlja kako mesto za razvoj plivačkog sporta, rekreativnog sporta građana, tako isto bitna funkcija mu je školski sport, obuka dece neplivača“, rekao je Crnić.

Direktor Ševo dodao je da je projekat „Mitrovica grad bez neplivača“ samo jedna od aktivnosti koja će se sprovoditi u kompleksu PSC „Pinki“ u narednom periodu.

„Ono što me jako raduje i na čega sam ponosan jeste činjenica da je koncept lokalne samouprave i PSC „Pinki“ rad sa mlađom decom. U tom kontekstu nedavno je urađen fudbalski teren sa veštačkom travom, pa i ove najavljene obuke. Što se tče samog bazena, mi smo tu da sve tehnički ispratimo i odradimo uz jedan izuzetno dobar program koji je Aleksandar Gavrilović kao instruktor osmislio“, rekao je Ševo.

On je podsetio i da bazen svakog ponedeljka, srede i petka pruža usluge plivačkim klubovima sa teritorije grada bez naknade, što u ostalim gradovima nije slučaj.

„Značaj novoizgrađenog bazena možemo da vidimo po velikom broju Mitrovčana, odraslih i dece starije od 15 godina, koji nam se obraćaju kao neplivači, sa željom da nauče da plivaju. Taj broj je na dnevnom nivou veliki. Tačan podatak koliko ima u Mitrovici neplivača, ne možemo dati ali da ih je puno, defiintivo jeste. Pored tog problem, postoji i još jedan, a to je veliki broj naših mladih sugrađana sa narušenim posturalnim statusom, krivom kičmom ili nekim drugim deformitetom. Poslednje istraživanje je pokazalo da 49,8% mladih Mitrovčana u osnovnoškolskom uzrastu ima neki vid deformiteta“, rekao je Gavrilović na konferenciji.

Prema njegovim rečima zahvaljujući projektu deca iz seoskih škola sa teritorije Sremske Mitrovice će redovno tokom školske godine dolaziti na časove plivanja, što će pozitivno uticati na njihov razvitak.

Obuka će startovati danas, u petak 30, novembra, vodiće ih stručni saradnici PSC „Pinki“. U obuci će učestvovati učenici trećih razreda, a prvi na redu su đaci osnovnih škola u Šašincima i Jarku.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Ivan 30.11.2018. - 11:34 am

Ponedeljak, sreda i petak besplatni za plivačke klubove a plivački klubovi uredno naplaćuju članarinu od dece.

Komentari su zatvoreni.