Sremska Mitrovica – Samo par dana nakon što je kopljaš Vedran Samac oborio višedecenijski državni rekord na „Letnjem mitingu prijateljstva“ pojavili su se snimci koji bacaju senku na uspeh atletičara sremskomitrovačkog „Srema“.

Na pomenutim snimcima može se videti kako sudija označava hitac dosta dalje od mesta na koje je koplje palo. Za sada internetom kruže dva snimka sa spornom situacijom snimljena iz dva različita ugla.

Povodom ovog slučaja javnosti se obradio Samac.

„Želeo bih ovim putem, po prvi put da se obratim svima onima koji me prate i da kažem da sve ovo što se trenutno dešava u mojoj profesionalnoj karijeri predstavlja jedan veoma težak period za mene, jer se stavlja mrlja na sve ono što sam do sada ostvario i želeo da ostvarim. Ovaj snimak koji se povezuje za moje ime ne znam da li autentičan, da li iz serije u kojoj sam oborio državni rekord (u šta sam više nego siguran, zbog forme u kojoj se nalazim), ali naglašavam ja verujem u državu Srbiju, državne institucije, Atletski Savez Srbije, da će ispitati slučaj i doneti pravednu odluku. Zahvaljujem se na podršci i svim ljudima koji su uz mene!“, napisao je Samac na svojoj facebook stranici.

S druge strane disciplinska komisija Atletskog saveza Srbije na sednici održanoj 28. avgusta donela je odluku o pokretanju disciplinskog postupka i suspenziji na osnovu prijave Кomesara za suđenje ASS Ristov Marka, protiv glavnog sudije na disciplini bacanje koplja Sekulić Dragana i atletskog sudije u polju Кresojević Zorana zbog osnovane sumnje da su učinili prekršaj iz čl.29 Disciplinskog pravilnika ASS, kao i zahtev za suspenzijom imenovanih do okončanja disciplinskog postupka po čl.60 Disciplinskog postupka ASS zbog osnovane sumnje da su svojim radnjama doveli do protivpravne koristi drugom licu.

O b r a z l o ž e nj e

U sredstvima javnog informisanja i putem društvenih mreža objavljen je video snimak sa atletskog mitinga „Letnji miting prijateljstva“ koji je održan dana 26.08.2018.god. u Sremskoj Mitrovici u organizaciji AК „Srem“ – Sremska Mitrovica i na kome se jasno i nedvosmiseno vidi da atletski sudija u polju obavlja svoju funkciju suprotno odredbama Pravila za atletska takmičenja IAAF-a i ASS.

Naime, atletski sudija u polju nije u skladu sa čl.187 t.20b odredio tačku otiska na tlu koji je ostavio vrh koplja pri padu na tlo već je istu pomerilo 2-3 metra dalje od stvarnog traga čime je očitan rezultat koji ne odgovara činjeničnom stanju. Na taj način je atletičaru očitan rezultat koji nije postigao i omogućio mu benefite koji mu taj rezultat donosi. Кrivicu snosi i glavni sudija na disciplini bacanja koplja što nije obezbedio da se takmičenje na pomenutoj disciplini odvija u skladu sa Pravilima za atletska takmičenja (nije odredio dovoljan broj sudija u polju, što je odluku sudije u polju verifikovao potpisom u zapisniku kao tačan…).

Svojim radnjama atletske sudije Sekulić Dragan i Кresojević Zoran su izvršili zloupotrebu obavljanja sudijske dužnosti na atletskom takmičenju iz nedozvoljenih pobuda i prekršili odredbe Pravila za atletska takmičenja IAAF-a i ASS, Disciplinskog pravilnika i Etičkog kodeksa ASS.

Podsećanja radi, „Letnji miting prijateljstva“ održan je prošlog vikenda na Atletskom stadionu u Sremskoj Mitrovici, najduži hitac Vedrana Samac na ovom takmičenju iznosio je 85,60 metara, što je za više od dva metra dalje od državnog rekorda koji drži čuveni Sead Krdžalić još od 1987. godine i iznosi 83,34m.

Možda Vam se svidi i