Rekonstrukcija Trga Žitna pijaca do kraja maja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Radovi na rekonstrukciji Trga Žitna pijaca u Sremskoj Mitrovici realizuju se predviđenom dinamikom i bez problema, a iste su danas obišli načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Ilija Nedić i direktor Zavoda za zaštitu spomenika Ljubiša Šulaja.


Ivan Filipović, zadužen za stručni konzervatorski nadzor tom prilikom im je objasnio da su završeni takozvani zemljani radovi i da se trenutno radi na pripremi terena i izradi stubova na kojima će biti postavljeno gledalište.

Prema njegovim rečima zamišljeno je da lokalitet bude podeljen na dva dela koja će razdvajati ograda, da će stubovi za binu biti fiksirani i da će ona uvek biti postavljena na istoj lokaciji za sve manifestacije koje se tu budu održavale.

U radionici su, objašnjava dalje Filipović, već završeni elementi gledališta i čim vremenske prilike budu dozvolile isto će biti i postavljeno.

„Izuzetno sam zadovoljan onim što sam danas video, radovi se zaista odvijaju onako kako je to planirano i ukoliko ne bude nekih nepredviđenih situacija i velikih problema, očekujem da će rok za završetak radova biti ispoštovan“, rekao je načelnik Nedić prilikom obilaska radova i podsetio da je rok 31. maj.

Projekat rekonstrukcije Žitnog trga obuhvata radove na konzervaciji, restauraciji, prezentaciji lokaliteta. Takođe, radovi će obuhvatati i postavljanje montažnog amfiteatralnog stepeništa sa istočne strane istog.

Podsećamo, realizacija projekta obuhvata dve faze. Prva faza predstavlja prethodne radove na detaljnom čišćenju lokaliteta i kontrolnim geodetskim snimanjem nakon čišćenja, kao i uzorkovanjem materijala i njegovu dalju laboratorijsku analizu. U drugoj fazi planirana je realizacija projektovanog amfiteatra i konzervacija i restauracija arheoloških ostataka, na projektovane kote.

Vrednost radove iznosi oko 32,5 miliona dinara, od čega je 24 miliona obezbeđeno od strane Ministarstva kulture i informisanja, a ostatak od strane lokalne samouprave.

You may also like