Registrovana 4 slučaja malih boginja

Od strane Ozon
0 komentar

Na teritoriji Srema registrovano je ukupno četiri slučaja malih boginja od kojih su dva laboratorijski potvrđena na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, kažu u Zavodu za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici. 
Taj podatak važi za period od početka oktobra 2017. godine, do 2. januara ove. Zbog epidemiološke situacije na teritoriji države uveden je pooštren epidemiološki nadzor nad malim boginjama na teritoriji sremskog okruga.
Obolele od malih boginja su tri odrasle osobe nepoznatog vakcinalnog statusa ili nepotpuno vakcinsane protiv morbila kao i jedno dete starosti deset meseci. Obolele osobe su virusu morbila bile izložene van teritorije sremskog okruga i deo su epidemije prijavljene u Beogradu. Osobe sa teritorije Srema sa kojima su oboleli ostvarili kontakt u periodu zaraznosti su pod zdravstvenim nadzorom.
Od ukupnog broja obolelih samo jedna osoba je bila hospitalizovana. U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.
Podsećamo da su male boginje izrazito zarazno oboljenje koje se lako prenosi sa obolele na osetljivu osobu i da je vakcinacija protiv morbila najefikasniji način da se spreči pojava i širenje bolesti. Lekari kažu da straha u Sremskoj Mitrovici nema, jer je vakcinacija sprovedena u 95% dece, što se smatra dovoljnim da se spreči epidemija.

Izvor Rtv

You may also like