Radovi na školi u Zasavici I

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Pre nekoliko dana startovali su radovi na kompletnoj rekonstrukciji krova starog objekta Osnovne Škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Zasavici I.

Radove su danas obišli direktor iste, Slađan Papić, zatim zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, direktor Agencije za ruralni razvoj Petar Samardžić, predsednik Mesne zajednice Zasavica I Milan Ivanković, kao i nekoliko roditelja.

U školskom dvorištu u Zasavici I nalaze se dva objekta, stari objekat škole izgrađen je 1919. godine i već duže vreme je napušten, dok je drugi, noviji objekat izgrađen sedamdesetih godina od azbestnih ploča i u uprkos činjenici da mu je već odavno istekao rok trajanja u njemu se svakodnevno odvija nastava.

„Nakon izgradnje i otvaranja nove škole u Mačvanskoj Mitrovici, pristupili smo rekonstrukciji i škole u Zasavici I. U pitanju je rekonstrukcija stare škole koja je u boljem stanju od objekta koji je decenijama kasnije sagrađen. Počeli smo od sanacije krova, a nadam se da ćemo u narednom periodu nakon završenih ovih radova preći i na ostale koji će omogućiti da se u ovom objektu u dobrim uslovima obavlja nastava“, rekla je Milovanović prilikom obilaska radova.

Direktor Papić kratko je rekao da školu u Zasavici I trenutno pohađa oko 30 učenika u dva kombinovana odeljenjA, kao i nekoliko predškolaca. On je izrazio nadu da će se celokupna škola u bližoj budućnosti adaptirati i istakao da je za to potrebno ukupno oko 12,5 miliona dinara.

„U našim selima je iz godine u godinu sve manje i manje stanovnika, a to se direktono odražava i na broj dece u školskim klupama. To nije slika samo mitrovačkih, škola u Sremu i Mačvi, nego je to nažalost slika našeg srpskog sela. Upravo zbog toga lokalne samouprave treba više da doprinesu unapređenju i oživljavanju sela i to u svim oblastima i sferama, dakle i u poljoprivredi i u školstvu, u oblasti infrastrukture, socijalne politike, turizma i svim ostalim sferama života. Ovde u Zasavici I imamo prelepu crkvu Svete Trojice na kojoj Zasavčanima mnogi mogu da pozavide, a odmah preko puta nje nalazi se objekat škole, odnosno dva objekta koja su u dosta lošem stanju. Stari objekat jebio napzušten, a drugom „novom“ objektu je istekao rok trajanja odavno, ali u njemu se i dalje održava nastava u jako lošim uslovima, baš zato je Grad Sremska Mitrovica učinio ozbiljne napore da bi se prikupila sve potrebne dozvole za rekonstrukciju ovog objekta, obezbeđena su sredstva za radove na krovu od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i ja se nadam da ćemo u narednom periodu obezbediti sredstva za nastavak radova kako bi svim đacima, kao i nastavnom osoblju obezbedili dobre uslove za rad i boravak“, rekao je Samaržić.

Predsednik Mesne zajednice Ivanković kratko je rekao je da će rekonstrukcija starog objekta biti od velikog značaja za sve učenike, ali i za celo selo.

„Zasavica je specifično mesto, mladi ljudi se ne iseljavaju u velikom broju kao što je to slučaj sa brojnim okolnim selima, malo je praznih kuća, što znači da mldai imaju volju i želju da ostanu ovde, samo im treba obezbediti uslove“, rekao je Ivanković i zahvalio se lokalnoj samoupravi na razmevanju i pomoći oko radova na školi.

Radovi na krovu biće završeni u narednih nekoliko dana, sredstva za iste obezbeđena su o strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje u visni od 2,5 miliona dinara.

You may also like