Primena digitalnih inovacija u poljoprivredi – bugarski primer

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica organizovala je studijsko putovanje u Bugarsku na temu digitalne poljoprivrede. Na putovanje su uz predstavnike Agencije išli i poljoprivrednici i subjekti seoskog turizma iz Sremske Mitrovice, koji su sa ovog putovanja doneli pozitivno iskustvo.

U sklopu studijskog putovanja mitrovčani su imali priliku da posete nekoliko poljoprivrednih gazdinstava, velike i male poljoprivredne sisteme, u okolini Sofije i Plovdiva, koji primenjuju određene digitalne inovacije, kao i da učestvuju u radionicama gde su prezentovana rešenja i digitalne platforme koje se primenjuju u zemljama EU.

Elektronska poljoprivreda ili digitalna poljoprivreda podrazumeva primenu visokotehnoloških inovacija, informatičkih i komunikacionih tehnologija u poljoprivredi, kao što su veštačka inteligencija, robotika, satelitski snimci, dronovi, senzori, sonde i ostala savremena tehnologija. Zahvaljujući digitalnim inovacijama poljoprivrednici mogu u svakom momentu da prate stanje na svojim gazdinstvima, kao i promene koje se na ovaj način uočavaju pre nego što one budu vidljive golim okom. Primena digitalnih tehnologija obezbeđuje uštede u resursima (seme, materijal, đubrivo, voda, ljudski rad), i smanjuje rizike u poslovanju, posebno kroz primenu meteo stanica i prognozno izveštajnih sistema u poljoprivredi. Sve to doprinosi maksimiziranju prinosa, što i jeste krajnji cilj primene digitalnih inovacija, što je vrlo značajno u vreme ograničenih resursa.

„Digitalizacija poljoprivrede jeste novina za nas, ali je primenljiva i u našim uslovima, i treba je posmatrati kao izazov sa kojim se naši poljoprivrednici moraju suočiti, jer moramo uzeti u obzir da se mi suočavamo i sa jednim mnogo većim izazovom, a to je da neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta skoro da više nema, a postojeće agrotehničke mere nisu dovoljne da obezbede potreban rast. Primena digitalnih inovacija u biljnoj proizvodnji omogućava praćenje stanja i promena na parcelama u svakoj fazi proizvodnje, a posebno su značajne, jer obezbeđuju poljoprivrednicima informaciju kako da se najbolje pripreme za narednu sezonu. U stočarskoj proizvodnji informatičke tehnologije omogućavaju da se prati zdravstveno stanje životinja, ali i količina mleka, mesa i ostalih proizvoda koji se od tih životinja dobijaju. Informatičke platforme i aplikacije omogućavaju poljoprivrednicima da na svojim mobilnim uređajima prate količinu padavina na parceli, vode knjigu polja, prave analizu troškova, kao i prihoda na nivou celog gazdinstva – Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

„Posetili smo farmu u okolini Plovdiva koja poseduje 5.000 krava muzara, gde je svaka životinja čipovana. Mikročip na ogrlici prati mlečnost krave, dok čip na nozi prati njeno kretanje, samim tim i zdravstveno stanje. Digitalna tehnologija u ovom slučaju obezbeđuje i informaciju o telesnoj temperaturi životinje, dnevnoj količini mleka za svaku kravu i ostale značajne informacije. Farma poseduje i sopstvenu biogasnu stanicu snage 1500 kWh i savremen sistem za izđubravanje štala“, rekaon je Branislav Jovanović, poljoprivrednik iz Laćarka.

„Digitalne tehnologije omogućavaju poljoprivrednicima da prate stanje na svojim posedima u svakom momentu, da razumeju zašto su prinosi manji ili veći u nekim delovima parcele u odnosu na ostatak parcele na kojoj su primenjene iste agrotehničke mere. Takođe, visokotehnološke inovacije su primenljive i kod nepoljoprivrednih aktivnosti, na primer kod ruralnog turizma, posebno u domenu marketinga, ali i za približavanje marginalizovanim društvenim grupama“, rekla je Ana Jovanović, mlada mitrovačka poljoprivrednica koja se bavi i salašarskim turizmom.

Mitrovčani su uvideli i kako se digitalne inovacije primenjuju u navodnjavanju kod proizvodnje krompira. Zahvaljujući senzorima za vlažnost zemljišta određuju se pravi momenat za navodnjavanje i potrebna količina vode, kako zemljište ne bi dobilo previše ili premalo vode. Za to su značajne topografske mape i satelitski snimci koji daju informaciju o nivou zemljišta – land leveling. Takođe, prikazana je i moderna mehanizacija za atomiziranje, kao i primena bežične komunikacije i razmene informacija u realnom vremenu između traktora koji rade na istoj parceli, i u dnevnim i noćnim uslovima, ili po lošem vremenu.

U Srbiji je nedavno otvorena prva digitalna farma u Krivaji kod Bačke Topole, gde će poljoprivrednici tokom cele sezone, na „otvorenim danima digitalne farme“, u svakoj fazi poljoprivrednih radova, moći da se uvere kako nove tehnologije čine poljoprivrednu proizvodnju efikasnijom i dovode do povećanja prinosa.

Možda Vam se svidi i