Predstavljamo vam učesnike ovogodišnjeg „Srem folk festa“: Hrvatska

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 13 zemalja od kojih je jedna i Hrvatska.
Iz Zagrebačke županije, dolazi nam:
Folklorni ansambl „Mladost“ – Samobor, Hrvatska
FA „Mladost“ Samobor, Croatia


FA “Mladost” deluje u Samoboru neprekidno od 1972. godine, a kroz ansambl je prošlo nekoliko stotina plesača, pevača i svirača. Ansambl je imao niz zapaženih nastupa u zemlji i inostranstvu. Osim koncerata u Samoboru, redovno nastupaju na opšinskim i regionalnim smotrama, te na najznačajnijoj folklornoj manifestaciji u Hrvatskoj – „Vinkovačkim jesenima“. Repertoar je sastavljen od koreografija koje predstavljaju područje čitave Hrvatske. Deluju u dve plesne sekcije (dečiji ansambl i odrasli ansambl), a muzički sastav prati obe sekcije. Velika pažnja se poklanja pevanju (na kojem radi vokalni pedagog i dugogodišnji muzički voditelj Ansambla „Lado“, Bojan Pogrmilović) tako da i najmlađi dečiji sastav peva dvoglasno, a stariji i u bogatijim obradama. Na svim smotrama prikazuju ujednačenost svih elemenata folklorne umetnosti kao što su pevanje, plesni elementi, izbor instrumenata i svirački stil, kostimografija i likovna komponenta uopšte, kvalitet koreografskog pristupa, te posebno ističu veliku radost pojavljivanja na sceni.
Njihovi muzičari, učesvovaći kao specijalni gosti na Tamburaškoj večeri „Od begeša do prima“ koja će se održati 15. avgusta na Žitnom trgu!

You May Also Like